HomeQ-Logo

Kallt i lägenheten? Så fixar du det.

2023-10-11

En illustration av en man som sitter vid ett portabelt värmelement och fryser.

Nu på hösten märks det tydligt att vi börjar gå mot kallare tider. När det blir kallare ute blir det allt som oftast även kallare inomhus. Det är viktigt att din bostad håller en bra temperatur. Ingen ska behöva frysa i sin hyresrätt!

I denna artikel går vi igenom olika saker man kan tänka på för att hålla en jämn temperatur i bostaden och andra tips och tricks för hur man klarar sig igenom de kallare årstiderna.

En kvinna med målade naglar som värmer händerna över elementet

Vad är normal inomhustemperatur?

Temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är viktigt att temperaturen i en lägenhet inte långvarigt är under 18 grader, då det kan ha negativa effekter på människors hälsa.

Beroende på vem som bor i lägenheten kan det vara lämpligt med andra temperaturer. Bland annat äldre och barn ska helst ha en temperatur på minst 20 grader, det är ett krav för både ålderdomshem och förskolor.

Hur man mäter temperaturen i lägenheten

För att mäta temperaturen i din lägenhet behöver du en inomhustermometer, antingen en vanlig glastermometer eller en digital termometer.

Placera den mitt i rummet du vill testa, ungefär 60 centimeter från golvet. Detta är den idealiska platsen för att få en korrekt avläsning eftersom det är på normal sitthöjd för de flesta människor och utan påverkan av värme eller kyla från golv och väggar.

En digital termometer på ett bord i vardagsrummet, placerad ungefär 60 centimeter ovanför golvet och långt från väggar och fönster för idealisk temperaturmätning

Det kan ta upp till fem minuter för en glastermometer att göra en korrekt avläsning. Med en digital termometer går det snabbare, mellan en och två minuter.

Undvik appar på telefonen som säger sig kunna mäta temperaturen då dessa ofta är missvisande. Många telefoner har en temperatursensor, men denna används för att mäta temperaturen inne i telefonen. För att mäta temperaturen utanför telefonen behöver man koppla in en extern temperatursensor om man vill använda telefonen som en termometer.

Det här ska du göra om det är för kallt i din lägenhet

Ibland kan temperaturen i lägenheten variera från den ena dagen till den andra, exempelvis om det växlar från plusgrader till minusgrader under en kort period. Då får man vara okej med att det för tillfället blir lite kallare i lägenheten innan värmesystemen hunnit anpassa sig.

Är det kallt under en längre period ska man kontakta sin hyresvärd. Då kommer hyresvärden göra en mätning av temperaturen i lägenheten. Om temperaturen understiger 20 grader så behöver hyresvärden ta reda på varför det är kallt i lägenheten och försöka hitta en lösning på problemet.

Ersättning om det är för kallt i lägenheten

Du kan få kompensation om din hyresrätt är för kall eller för varm. Det sker då genom nedsatt hyra för den period du inte kunnat nyttja lägenheten till fullo på grund av temperaturen.

Om din hyresvärd inte gör något åt en för kall temperatur i hyresrätten kan du göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun, som kan driva ärendet vidare.

Vanliga orsaker till att det känns kallt i lägenheten

Många fönster som vetter ut mot en höstlik gata.

Drag vid fönster och dörrar

Ibland kan fönster, dörrar eller tilluftsventiler inte vara tillräckligt tätade, vilket kan orsaka drag. Det kan även bero på att väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har. Drag upplevs av många som ganska obehagligt och behöver ofta kompenseras med högre temperatur på luften i lägenheten.


Person som släpper ut luft ur elementventilen för att få det att fungera mer effektivt

Elementen behöver luftas

Lägenhetens element behöver luftas med jämna mellanrum. Om detta inte görs fungerar de inte som de ska, vilket kan göra en lägenhet kallare än vad den ska vara. Det är hyresvärdens ansvar att se till att elementen är i gott skick. Lufta inte som hyresgäst själv elementen då det finns stor risk för vattenskador om man gör fel.


Det här kan du själv göra för att det inte ska bli för kallt i lägenheten

Tunga gardiner i ett fönster som till stor del täcker över elementet

Täck inte för elementen

Se till så att elementen är på och att inte möbler står i vägen för värmen att spridas vidare i rummet. Häng inte heller tjocka gardiner för elementen. Om elementen täcks kan deras mätare lätt tro att rummet redan är tillräckligt varmt och då sluta att producera värme.


En person som sätter in en tätningslist i ett fönster

Täta fönster och dörrar

Se till att täta fönster och dörrar och så att inte kall luft läcker in. Du kan använda tätningstejp eller tätningsskum för att förbättra tätningen. Glöm inte att dra för gardinerna på natten för att minimera värmeförlusten.


En modern lägenhet med draperier och mattor

Använd draperier och mattor

Att hänga upp tjocka draperier framför fönstren och placera tjocka mattor på golvet kan hjälpa till att isolera och behålla värmen i rummen. De fungerar som en extra barriär mot kyla. Men tänk på att inte blockera värmen från elementet.


En kvinna i varma kläder sitter på en filt på golvet och håller i en nybryggd kopp kappe med kaffeskum som bildar ett hjärta. Bredvid henne finns tre tända ljus.

Ha varma kläder på dig inomhus

Under kyligare tider kan det vara skönt att klä sig varmare. Investera i varma tröjor, strumpor och fluffiga filtar som du kan svepa in dig i när du känner dig kall. Ett par mysiga tofflor håller dina fötter varma.


Ett portabelt värmeelement i en ljus och modern lägenhet

Använd värmeelement

Om din hyresvärd tillåter det kan du överväga att använda en elektrisk värmare. Se till att följa säkerhetsinstruktionerna och placera den på ett säkert ställe där den inte kan orsaka skador. Överanvänd den inte, annars kan du behöva dras med höga elräkningar.


Lussebullar på väg in i en varm ugn

Laga mat och baka

Att använda ugnen och spisen kan generera extra värme i ditt hem. Passa på att laga god mat och baka något gott under kalla dagar. Det är en win-win-situation att få nybakade lussebullar och ett varmare hem en kylig decembermorgon!


En beige filt som ligger på en ljus soffa. På sidobordet stpr en kopp te och en anteckningsbok ligger uppslagen.

Skaffa en extra filt eller pläd

Ha alltid en extra filt eller pläd till hands. Du kan svepa in dig i den när du slappnar av på soffan eller läser en bok. Det är ett enkelt sätt att hålla sig varm utan att behöva dra på elementens temperatur till max.


Sammanfattning av hur du fixar en kall hyresrätt

  • Temperaturen inomhus ska vara mellan 20 och 24 grader enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  • Kontakta hyresvärden om det är för kallt och be denne åtgärda felet.
  • Du kan få kompensation om temperaturen är för låg eller för hög i lägenheten.
  • Håll elementen fria från hinder för att se till att värmen kan spridas optimalt.
  • Täta fönster och dörrar med tätningstejp eller skum och dra för gardinerna på natten.
  • Använd tjocka draperier och mattor för extra isolering.
  • Klä dig varmt. Använd tofflor om det är kallt på golvet.
  • Överväg att använda elektriska värmeelement om det tillåts av hyresvärden.
  • Använd ugnen och spisen för att generera extra värme.
  • Ha alltid en extra filt eller pläd till hands för extra värme och komfort.

Nu vet du hur du ska gå tillväga för att fixa en kylig hyresrätt för en behaglig höst och vinter!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.