HomeQ-Logo

Hyra ut rum till inneboende

Avtal och juridik

2023-10-25

En illustration på två personer sittandes i en soffa som spelar spel.

Om man har mer plats än vad man behöver i sin lägenhet kan det vara en bra idé att hyra ut en del av bostaden till en inneboende.

Utöver den extra intäkten det genererar, vilket kan vara särskilt hjälpsamt just nu när ekonomin är tuff för många, kan det dessutom vara trevligt rent socialt. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om att hyra ut ett rum till en inneboende.


Inneboende eller andrahandsuthyrning

Låt oss börja med att reda ut vad som skiljer uthyrning till inneboende och andrahandsuthyrning åt.

Inneboende

I mångt och mycket är den största skillnaden mellan dessa två uthyrningar att ni båda bor i lägenheten. Det kan till exempel vara att du hyr ut rum eller ett större utrymme i lägenheten samtidigt som du också bor i den. I din relation till den inneboende blir du i praktiken hyresvärden och de blir din hyresgäst.

Andrahandsuthyrning

Vid en andrahandsuthyrning upplåter du din lägenhet till någon annan utan att själv bo där. Det vi vill säga att den som bor i din lägenhet använder den självständigt.

Det spelar ingen roll om den här personen inte betalar hyra eller om de är en familjemedlem, det räknas ändå som andrahandsuthyrning enligt lagen.

Viktigt att veta: För en andrahandsuthyrning behöver man alltid hyresvärdens godkännande, däremot behöver man inte ett godkännande för uthyrning till en inneboende.


Illustration av ett hyreskontrakt.

Inneboendekontrakt eller hyreskontrakt?

Går du i tankarna på att hyra ut en yta i din lägenhet till en inneboende är det viktigt att skriva ett inneboendekontrakt. Muntliga avtal gäller också, men vad du och din inneboende kommit överens om blir svårare att styrka utan ett skrivet kontrakt.

Ett inneboendekontrakt skiljer sig något från ett vanligt hyreskontrakt. I ett hyreskontrakt så framkommer det till exempel aldrig regler om maträtter som kan lagas i köket, livsvärderingar eller var i hushållet jackor kan hängas. Sådant har du i dina egna händer och du får fritt skriva regler i inneboendekontraktet.

Däremot finns det en regel som är väldigt tydlig för både ett inneboende- och hyreskontrakt, vilket är skälig och rimlig hyra. Enligt lag får man inte hyra ut sin hyresrätt, eller delar av den, för mer än vad du betalar själv. Du kan däremot lägga till ett mindre tillägg om det är möblerat.

Läs mer om inneboendekontrakt och ladda ner en gratis kontraktsmall.


Spillt vin på vit matta.

Hemförsäkring för inneboende

I de flesta fall täcks inte en inneboende av samma försäkring som du har, vilket innebär att hen måste teckna en själv. Du kan alltid dubbelkolla med din försäkring om hemförsäkringen gäller för hyresgästen eller inte. Ibland kan man utöka försäkringen så att den gäller för hyresgästen också.

Tips: Var alltid tydlig med din inneboende vad som gäller kring hemförsäkring innan hen ska flytta in. Det kan vara lätt hänt att man tror att det gäller för både dig och inneboende, men så inte alltid fallet.


Saker att tänka på innan du hyr ut till inneboende

En av de största utmaningarna med att hyra ut ett rum till en inneboende är att hitta rätt hyresgäst. Du vill alltid leva under samma tak med någon som du faktiskt kommer överens med. Vi har sammanfattat lite hjälpsamma tips på vad du bör tänka på innan du hyr ut ett rum.

  • Tänk noga på vad för typ av person du vill bo med. Det är alltid bra att träffas innan och prata om saker ni tycker är viktiga i ett hem.
  • Skriv en lista i samband med kontraktet som du vill att din inneboende ska respektera. Till exempel att det endast får tillagas vegetarisk mat i hemmet eller att det inte är tillåtet att äta i vardagsrummet.
  • Be alltid om referenser från tidigare hyresvärdar. Försäkra dig om att personen verkligen skött sig i sina tidigare boenden.
  • Se till att det är en skälig hyra när du hyr ut ett rum, annars finns det risk att du blir återbetalningsskyldig.
  • Var noga med att det tydligt framkommer vad som hyrs ut, dess storlek, vad hyran ligger på, vad som ingår och vilken hyresperiod det gäller.
  • Dubbelkolla med din försäkring om hemförsäkringen gäller för hyresgästen eller inte.
  • Kommunicera!


Hus och mynt balanseras på en boll.

Hur mycket ska inneboende betala i hyra

Skälig och rimlig hyra gäller alltid när du ska hyra ut din hyresrätt eller hyra ut ett rum till en inneboende. Tar du för mycket i hyra kan du bli återbetalningsskyldig.

Det finns en tumregel för hur du ska sätta hyran: Den ska motsvara hur stor del av lägenheten som den inneboende disponerar, samt ett tillägg för möbler på 10-15 procent om du hyr ut möblerat, och en skälig del av övriga omkostnader.

Här är ett räkneexempel på vad en rimlig hyra skulle kunna vara för en inneboende:

Du har en lägenhet på 75 kvadratmeter och vill hyra ut ett möblerat rum på 10 kvadratmeter. Du kommer även att dela på köket (12 kvadratmeter), toaletten (6 kvadratmeter) och vardagsrummet (16 kvadratmeter).

Din inneboende kommer alltså att disponera totalt 27 kvadratmeter av din lägenhet.

Så räknade vi: 10 kvm för rummet + 6 kvm, häften av köket + 3 kvm, hälften av toaletten + 8 kvm, hälften av vardagsrummet.

27 kvadratmeter motsvarar 36% av lägenhetens yta. (27/75=0.36)

Din månadshyra är 10,000 kronor.

Din inneboende ska då betala 3,600 kronor i grundhyra, deras del av den disponibla ytan. Om du hyr ut möblerat får du lägga på 10-15% på denna summa. Du får även lägga till skäliga kostnader för el, bredband och liknande.

Dina kostnader för el är 400 kronor i månaden och 600 kronor för bredband i månaden. Man kan anta att din inneboende använder 36% av elen och 50% av bredbandet.

En rimlig hyra i det här fallet om rummet är möblerat är:

  • Grundhyra: 3,600 kr (36% av din hyra, alltså 10,000 kr * 0.36).
  • Påslag för möblering: 540 kr (15% av grundhyran för den inneboende, alltså 3,600 kr * 0.15)
  • Del av el: 144 kr (36% av dina totala elkostnader, alltså 400 kr * 0.36)
  • Del av bredband: 300 kr (50% av dina bredbandskostnader, alltså 600 kr * 0.5)

Totalhyra för den inneboende: 4,584 kr


Deposition för inneboende

Det kan ske en förvirring ibland där man tror att en depositionsavgift är en förskottshyra, men så är inte fallet. En deposition är en avgift man som uthyrare kan ta ut av sin inneboende som en typ av säkerhet ifall skador skulle uppkomma på lägenheten, eller på eventuella möbler, under hyresperioden.

Du har alltid rätt att ta ut en skälig deposition och denna ska betalas tillbaka om hyresgästen skött sig väl under hyresperioden och inga skador uppkommit, du fått tillbaka nycklarna och att det är städat innan de flyttar ut.

En depositionsavgift brukar normalt ligga på 1-3 månadshyror.


Inneboende ska ändra sin folkbokföringsadress hos Skatteverket

Enligt 6 § folkbokföringslagen ska alla vara folkbokförda där de huvudsakligen bor. Har du en inneboende hos dig så ska de vara folkbokförda på adressen. Var tydlig i kontraktet mellan er och spara kopior på ett säkert ställe. Detta för att kunna påvisa för din hyresvärd att det är en inneboende och inte någon som hyr din lägenhet.

Du kan kontakta Skatteverket för frågor om folkbokföring.


Sammanfattning

  • Att hyra ut till inneboende kan vara fördelaktigt, både rent ekonomiskt och socialt.
  • Skillnaden mellan inneboende och andrahandsuthyrning är att vid inneboende bor både du och hyresgästen i samma lägenhet.
  • För andrahandsuthyrning krävs alltid hyresvärdens godkännande, medan det inte behövs för inneboende.
  • Det finns färre regler för inneboendekontrakt jämfört med vanligt hyreskontrakt, vilket ger mer flexibilitet.
  • Skälig och rimlig hyra är alltid viktigt, och det finns riktlinjer för hur man kan beräkna den.
  • En deposition kan tas som säkerhet för avtalet, och den bör återbetalas om avtalet sköts korrekt.
  • Folkbokföring bör vara korrekt annars kan den inneboende vara skyldig till folkbokföringsbrott.
  • Uppsägningstiden för inneboendekontrakt är normalt tre månader, men kan variera beroende på kontraktets längd och villkor.

Att hyra ut till inneboende kan vara en lönsam lösning för att stärka din ekonomi. Genom att följa de råd och tips som vi har delat i denna artikel kan du skapa en gynnsam situation både för dig och din inneboende samt vara väl förberedd om du någon gång i framtiden vill hyra ut till en inneboende. Vi hoppas att denna artikel varit hjälpsam och att du använder dig av den.

Kom ihåg att öppen kommunikation, tydliga avtal och att följa lagen är avgörande för att både du och hyresgästen ska ha en bra upplevelse. Lycka till!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.