2023-09-05
Något som många inte vet om är att du som boende i en hyresrätt har helt och hållet rätt att sätta upp hyllor, tavlor och liknande utan att först be hyresvärden om lov. Vill du piffa upp ditt vardagsrum med lite nya tavlor eller kanske sätta upp en platt-tv? Inga problem! Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga.
Du har rätt att spika fast olika föremål på väggarna och borra mindre hål utan att fråga hyresvärden om lov. Det räknas generellt sett som normalt slitage och inget du behöver oroa dig för när du flyttar ut från lägenheten – så länge du återställer väggarna när du lämnar den.
Du har också rätt att sätta upp tyngre föremål som till exempel en TV men borrar du många stora hål eller sätter upp något som kräver många infästningar kan du komma att bli ersättningsskyldig då hyresrättens väggar ska vara i samma skick som när du först flyttade in.
Var försiktig innan du börjar borra stora eller många hål i väggarna. Fråga gärna hyresvärden för att veta mer kring vilka väggar och vart på väggarna det lämpar sig att borra – tänk på att det kan finnas el- eller vattenledningar i väggarna som du inte ser. För att vara på den säkra sidan kan det vara värt att använda sig av en regeldetektor eller kolla på lägenhetens planritning.
Innan du börjar borra är det viktigt att veta vilken typ av material du kommer att borra i då det hjälper med val av borrmaskin, borrstål och upphängningsanordning. För att identifiera väggens material kan man använda följande metoder:
Knacktest
Provborra
När du mätt ut var du vill borra bör du se det första borrhålet som ett test och anpassa taktiken därefter. När du borrar i väggen kommer du att märka hur djupt du behöver gå:
Mätningsverktyg: Om du är osäker på skivans tjocklek, använd ett böjt gem för att mäta djupet.
Beroende på vad det är för material du ska borra i är det viktigt att du använder rätt utrustning.
Detta är de vanligaste typerna av maskiner för borrning och skruvning:
En skruvdragare används, som namnet antyder, primärt för att skruva in skruvar. Många modeller har idag en justerbar chuck (“klämman” som håller fast borren eller skruvmejselspetsen) vilket gör dem mer mångsidiga då du kan fästa flera olika tillbehör. Enklare varianter saknar chuck och har istället ett magnetiskt sexkantsfäste på ¼ tum för bits.
Skruvdragare är generellt mindre med svagare motor och lägre varvtal än mer kraftfulla verktyg, men de fungerar utmärkt för uppgifter som att skruva i gips eller trä.
Borrskruvdragare, skruvdragare med borrfunktion, är ett av de mest populära elverktygen. Med den justerbara chucken kan du fästa både bitshållare och borr. Dessa maskiner har flera hastigheter, inbyggd broms och ställbart vridmoment för att anpassa maskinens kraft.
Med en justerbar chuck kan skruvdragaren användas till mer än bara skruvning och borrning. Med rätt tillbehör kan den även fungera som slip- eller polermaskin.
Användningsområden för skruvdragare: Skruvdragaren passar perfekt för enklare projekt. En borrskruvdragare, med sin mångsidighet, kan användas för både borrning och skruvning.
Borrmaskinen är det mest grundläggande verktyget inom borrfamiljen. Den är oftast försedd med en justerbar chuck, vilket möjliggör användning av en mängd olika borrstorlekar. Då den saknar slagfunktion är den särskilt lämplig för borrning i mjuka material som trä och metall.
Användningsområden för borrmaskin: En traditionell borrmaskin, utan slagfunktion, rekommenderas för att skapa mindre hål i material som trä och metall.
Slagborrmaskinen är utrustad med en unik slagfunktion som driver borren framåt, vilket gör den idealisk för borrning i material som tegel och lättbetong. När man använder en slagborr kan det krävas ganska mycket kraft, vilket kan vara ansträngande vid längre arbetspass (här kan en borrhammare vara ett mer ergonomiskt alternativ). Om slagfunktionen stängs av kan maskinen också användas för att borra i metall eller keramiska plattor.
Användningsområden för slagborr: Slagborrmaskinen är särskilt effektiv för borrning i medelhårda material som tegel och lättbetong.
Borrhammare är specialdesignade för att borra i eller helt enkelt bryta igenom mycket hårda material som betong, sten och cement. Till skillnad från slagborrmaskinen, som kan kräva en del ansträngning, gör borrhammarens slagmekanism, som slår direkt bakom borren med stor kraft, jobbet mycket mer effektivt och kräver mindre fysiskt arbete från användaren.
Ett distinkt drag för borrhammaren är dess unika fäste för borrstålen, kända som SDS Max eller SDS+. När du väljer borrhammare, se till att den är kompatibel med de borrstål du planerar att använda. En maskin med SDS Max-fäste kan inte använda SDS+-borrstål utan en särskild adapter.
Användningsområden för borrhammare: Borrhammaren är idealisk för arbete med mycket hårda material, såsom betong, sten och cement.
Som namnet antyder är universalborren mångsidig och designad för att hantera en mängd olika material. Det kombinerar den robusta spetsen från betongborren med träborrens skarpa kanter. Med en universalborr kan du tackla material såsom trä, metall, betong, keramik, kakel och plast. Dock är det viktigt att notera att trots dess mångsidighet kan det ändå finnas situationer där specialiserade borrstål ger bättre resultat.
När du borrar i betong eller sten är det viktigt med en borr som har en förstärkt spets av en hårdare metall. Detta säkerställer att borret inte nöts ner vid intensiv användning. Oavsett om spetsen är gjord av diamant, tungstenkarbid eller något annat robust material, refereras ofta dessa borr som "hårdmetallbestyckade" eller "HM-borr". För att ytterligare minska chansen för skador, är själva borrets kropp gjord av en mjukare metall.
När du borrar i trä kan de flesta borrtyper fungera, men för bästa resultat rekommenderas att använda en träborr. Denna borr, ofta kallad träspiralborr, sticker ut tack vare sin skarpa spets. Denna spets hjälper till att positionera borren korrekt, medan de skarpa kanterna skär in i träet. Borrens spiralformade design ser även till att träspån effektivt transporteras upp ur det borrade hålet.
För att borra i en riktigt hård betongvägg krävs ofta en borrhammare. Denna maskin, som både roterar och slår, kan hantera tuffare material än en vanlig slagborr. Dock kräver borrhammaren specifika borrstål.
De borrar som används i borrhammare kallas för SDS-borrar, vilket står för "Slotted Drive System", och de har särskilda spår på skaftet. Dessa spår tillåter borren att förflytta sig i chucken medan den snurrar. Det finns två huvudtyper av dessa fästen: SDS+, som ses som standard, och SDS Max, avsedd för större borrar.
Tips: Det är viktigt att suga upp dammet från dina borrhål efter att du borrat då damm i hålet kan minska pluggens grepp och leda till instabila upphängningar eller fästningar. Det är såklart också bra för renligheten i hemmet i stort! Du kan använda en vanlig dammsugare utan munstycke, eller en ändamålsenlig dammutsugadapter som suger upp dammet direkt medan du borrar.
När du planerar att fästa något i taket eller på en vägg, krävs inte bara skruvar utan också pluggar för att säkerställa ett stadigt fäste. Efter att du har borrat hålet, ska pluggen skjutas in för att förbereda för skruven.
När du borrar ett hål bör det ha samma diameter som pluggen du planerar att använda. Däremot bör skruven du väljer ha en något mindre diameter än pluggen. Skruvens längd är också viktig; den bör vara längre än pluggen för att säkerställa att pluggen komprimeras och expanderar korrekt när skruven sätts i. Oftast specificerar pluggförpackningen lämplig skruvlängd och diameter baserat på väggmaterialet.
Om du inte har tillgång till originalförpackningen kan du följa denna generella guide: För pluggar med en diameter på 6 mm eller mindre, välj en skruv som är 1 mm smalare. För större pluggar bör skruven vara 2 mm smalare i diameter. Skruvens längd bör överstiga pluggens längd med åtminstone 5 mm, men 10 mm är att föredra.
Hornbach har en strålande guide till olika pluggtyper och hur du bäst använder dem. Läs mer här.
Badrummet är en extra känslig miljö på grund av risken för fuktskador. Det är därför inte tillåtet för dig som hyresgäst att borra i badrummet utan att först fråga hyresvärden om lov. Om du låter hantverkare göra någon större renovering i badrummet är det extremt viktigt att kolla upp så att det är legitimerade att genomföra renoveringar i våtrum.
En förutsättning för att det inte ska uppstå fuktskador i väggarna i badrummet är att tätskiktet hålls intakt, vilket kan vara väldigt svårt att veta om man som hyresgäst borrar själv. Vill du som hyresgäst ändå hänga upp hyllor eller fästa krokar i badrummet kan du börja med att kolla om det går att fästa med lim. Det finns en mängd speciallim på marknaden som tål flera kilo.
Om du ändå bestämmer dig för att borra kan du gardera dig mot fuktskador genom att fylla varje hål med silikonfogmassa och sedan trycka i en expanderande plugg som gör det tätt.
När borren tränger in i material som gips, betong eller trä, kan små partiklar, damm och skräp frigöras och kastas ut i luften. Om du har otur kan dessa partiklar träffa och skada ögonen, vilket kan leda till allvarliga ögonskador. Dessutom kan oväntade hinder, som dolda spikar eller ledningar, orsaka att borren avviker eller fastnar, vilket kan resultera i splittrade materialbitar som flyger i olika riktningar. Genom att bära skyddsglasögon skyddar du dina ögon från potentiella faror.
Har du borrat större hål eller gjort många täta spikhål i väggarna kan du behöva återställa väggen innan du flyttar ut för att undvika att betala dyra reparationskostnader. Det kan du enklast lösa genom att spackla igen hålen i väggen. Det enda som behövs är en tub spackel och en spackelspade innan väggarna nästan är som nya igen!
Så här spacklar du igen hål i väggarna:
Sådär, nu när du vet hur du bäst borrar i din lya är det bara att sätta igång. Lycka till!