HomeQ-Logo

Att måla om i hyresrätt

Hem och inredning

2023-08-29

Illustration av kvinna som målar

Hösten är för många förknippad med förändring. Kanske är det även dags för förändring på hemmaplan? En av de enklaste sakerna du kan göra men som kan ge intrycket av en mycket större förändring är att byta färg på väggarna. Rätt färg kan ofta göra att rum känns större och luftigare.

Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång och målar.

Ta det säkra före det osäkra – prata med hyresvärden

Som hyresgäst har du i de allra flesta fall rätt att måla om i din lägenhet så länge arbetet utförs fackmannamässigt (vilket betyder sakkunningt eller yrkesmässigt).

Om man utför arbete på egen hand, bör man vara noggrann och följa gällande branschpraxis. Om man inte gör detta, kan det hända att ens insats inte betraktas som fackmannamässig och man kan vid utflyttning bli återställningsskyldig.

Även om du inte är skyldig att prata med hyresvärden innan du målar om kan det ändå vara bra att höra sig för vad för typ av färger värden vill att du ska hålla dig till när du målar om hemma. Oftast vill hyresvärdar att du håller dig till neutrala färger.

Det kan nämligen bli svårare för värden att hyra ut lägenheten till någon annan om färgerna ses som oattraktiva eller för udda. Med andra ord, vill du måla om sovrummet neonrosa får du nog tänka om.

Flera målarfärger i olika kulörer.

Målar du väggarna i en för udda färg eller på annat sätt försämrar lägenhetens skick utifrån hyresvärdens perspektiv kan du behöva återställa väggarna innan du flyttar ut, eller bli ersättningsskyldig.

Det är därför alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och höra av sig till hyresvärden innan man börjar med ditt målarprojekt!

Rätt färger för rätt känsla

Att sätta en ny färg på väggarna är en av de enklaste och snabbaste sätten att förändra ett rums karaktär.

Ett rum kan få en helt annan känsla beroende på kulör. Hur du uppfattar en väggs kulör påverkas av både ljuset, omgivningens färger och rummets väderstreck. Det är därför viktigt att provmåla en färg på exempelvis en pappskiva för att se hur du uppfattar färgen, innan du målar hela väggen.

Försök att hålla i huvudet hur andra rum i lägenheten ser ut för att få en enhetlig känsla.

Det är stor skillnad på olika kulörer även för neutrala färger. Väljer du exempelvis en viss typ av vitt kan det uppfattas som varmt och välkomnande i ett rum som ligger i söderläge, medan det uppfattas som kallt och naket i ett rum som ligger i norr. Ju större yta du målar på desto mer intensiv blir färgen så det är ofta värt att välja en färg snäppet ljusare än du först tänkt.

Generellt sett ger kalla färger på väggarna rummet en luftigare känsla medan varma färger gör det mindre och mer välkomnande.

Så får du hemmet att kännas större

Ljusa färger brukar oftast ge känslan av ett större hem, medan mörka färger förminskar. Väljer du en enhetlig färgskala på väggar, rum och tak upplevs oftast lägenheten som större och lugnare. Du kan även lägga till en accentfärg, en färg som avviker från rummets övriga färgschema, för att ge lägenheten en extra skön känsla.

Så målar du väggar

Att måla om hemma är enkelt! Nedan följer en steg-för-steg guide för hur du målar på bästa sätt. Målar du både tak och väggar är det viktigt att du målar taket först så att du undviker stänk på väggarna.

Det här behöver du: Rollers (en mini, 10 cm bred, och en bredare variant på 18 cm), målarpensel, täckpapp, maskeringstejp, slippapper, väggtvätt eller vatten och milt rengöringsmedel, trasa, förlängningsskaft, stege och, vid behov, spackel och en spackelspade.

Steg-för-steg:

Steg 1: Täck golvet med täckpapp för att skydda mot färgstänk och maskera lister och andra ytor, som taket, som du inte vill ha färg på med maskeringstejp.

Maskeringstejp på lister

Steg 2: Rengör väggarna med en väggtvätt eller ljummet vatten och milt rengöringsmedel för att få bort fett och smuts från väggarna.

Tvätta väggarna med trasa och väggtvätt

Steg 3: Skrapa bort gammal färg från väggarna med slippapper och spackla igen eventuella hål.

Slipning av väggen med sandpapper innan målning

Steg 4: Börja med att pensla längs med lister och hörn med en målarpensel. Måla över samma sak igen med en miniroller för jämnare teckning och mer struktur på väggen. Horisontell målning med pensel

Steg 5: Måla resten av väggen med den större rollern (18 cm bred), börja nedifrån för att sedan jobba dig upp mot väggen. Tänk på att ha mycket färg på rollern och måla vertikalt med långa drag. Sätt gärna rollern på en förlängningsskaft för bättre räckvidd och skönare arbetsställning. Du kan även använda en stege i stället för förlängningsskaft.

Vertikal målning med roller

Steg 6: När färgen har torkat (kan ta upp till 24 timmar beroende på omständigheterna) gör du en andra stryking och låter även denna torka fullständigt.

Steg 7: Klart! Njut at ditt nya vackra rum.

En nymålad vägg i grönt i ett barnrum


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.