2024-11-05
Att städa ugnen är väl inte någons favoritsyssla precis men ju längre du väntar desto jobbigare blir det när du väl ska ta tag i det. En ugn som inte städats på länge kan dessutom utgöra en brandfara, på grund av att gamla matrester och fett kan antända. Det kan även börja lukta vid användning och ge dålig smak åt maten som du lagar. Så det kan trots allt vara en god idé att kavla upp ärmarna och sätta igång!
Hur går du bäst tillväga? Den mest effektiva och enklaste metoden för en ren ugn är regelbunden rengöring – vilket innebär att man ska torka ur ugnen med en trasa helst efter varje användning. På så vis hinner smutsen aldrig hinner gro in. För många av oss är dessvärre den bron redan bränd, men – frukta ej! Här kommer ett antal effektiva knep som hjälper dig att ta dig an även de mest inbrända fläckarna.
Innan du sätter igång är det en god idé att kolla upp om det finns några särskilda instruktioner för just din ugn när det kommer till rengöring och skötsel.
Vissa ugnar kan nämligen ha egna rengöringsprogram och sköter helt enkelt jobbet åt dig! Bland annat finns det en del nyare ugnar som har funktionen pyrolys som innebär att ugnen bränner sig själv ren med mycket höga temperaturer, utan något som helst rengöringsmedel. Nackdelen är att proceduren tar några timmar och att man helst inte ska vistas i samma rum på grund av den höga temperaturen och starka lukten.
Ugnar med pyrolys-funktion bör man inte rengöra på något annat sätt, då man med både köpta och egentillverkade rengöringsmedel kan råka skada insidan. Andra ugnar kan också vara känsliga för slipande skursvampar eller stålull, så se till att läsa på vad som gäller för just din ugn.
När du har dubbelkollat så att du inte är en av “the lucky ones” utan behöver ta i med människokraft för att få ugnen ren så finns det vissa förberedelser att beta av. Först och främst bör du ta ut alla delar ur ugnen, för att kunna komma åt ordentligt och se till att alla delar blir rena. Galler och ugnsplåtar förstås, men även fästena till dessa. Du kan även avlägsna gummilisten och lägga den i blöt.
Det kan också vara en god idé att ta fram dammsugaren och faktiskt dammsuga i ugnen inför städningen, för att få bort löst sittande rester. Det kan även vara bra att skydda golvet med en gammal handduk eller något liknande.
Nu är du redo för att sätta igång! Nedan följer ett antal förslag på olika typer av metoder som du kan använda dig av – alla med miljövänliga medel som du blandar ihop själv av ingredienser du hittar i skafferiet. Här hittar du en snygg sprayflaska att blanda i!
Ett enkelt och miljövänligt sätt att rengöra ugnen är med såpa och vatten. Blanda två delar såpa med en del vatten i en sprayflaska och spraya hela insidan med lösningen. Sätt sedan ugnen på 100 grader och låt den stå på i 15-10 minuter. När ugnen har svalnat så torkar du ur ugnen med en fuktig trasa eller svamp.
Ättika är en älskad trotjänare när det kommer till naturliga rengöringsmedel i hemmet och är en toppkandidat även till ugnsrengöring. Om du vill använda ättika för att rengöra ugnen så häller du den i en ugnsfast skål som du sedan placerar i ugnen. Sätt ugnen på 50 grader och låt verka i cirka en timme. Stäng av ugnen och låt svalna helt innan du öppnar ugnsluckan. Ättikan har nu löst upp fett och avlagringar och du kan torka av ytorna med diskmedel och vatten.
Det går faktiskt att rengöra ugnen med en citron! Dela citronen och pressa ut saften i ett ugnsfast kärl. Sätt in i ugnen och låt den stå i cirka 250 grader i ungefär en halvtimme. Efter att ugnen svalnat torkar du av med en fuktig trasa.
Om du behöver rengöra ugnen och hyllorna i skafferiet gapar tomma på ingredienser så kan du faktiskt ta hjälp av vanligt vatten för att få bort enklare fläckar. Häll då upp vatten i en ugnsfast skål och ställ in i ugnen. Värm upp ugnen och låt stå i cirka 20 minuter. Vattenångorna hjälper dig att lösa upp enklare fläckar. Låt ugnen svalna och torka ur med en trasa.
Om du behöver ta itu med riktigt svåra fläckar så är bikarbonat eller bakpulver ett bra sätt. Då blandar du först pulvret med varmt vatten, ungefär lika delar, så att du får en pasta. Ta på skyddshandskar och smörj sedan in blandningen på insidan av ugnen. Håll köket väl ventilerat. Nu kan du antingen låta blandningen verka några timmar, för att sedan torka ur med en fuktig trasa, eller så levlar du upp ytterligare och går på med ättika alternativt vinäger över bikarbonaten! Häll då över ättika eller vinäger i en sprayflaska och spraya över den insmorda ugnen. Nu bildas en kemisk reaktion och det börjar fräsa och bubbla på ytan (se till att ha skyddat golvet!). Låt verka tills allt har torkat in innan du går över med en fuktig trasa.
När det kommer till rengöring av ugnsgaller kan du ta hjälp av ungefär samma ingredienser som till inuti ugnen, praktiskt va?
Ta hjälp av såpa genom att fylla en djupare ugnsplåt med vatten och droppa i såpa (alternativt diskmedel) och ställ in gallret precis ovanför plåten i ugnen. Kör ugnen på ungefär 100 grader i en halvtimme, ta sedan ut den och skura som vanligt.
Lägg gallret i blöt över natten. Använd dig av hett vatten, en deciliter diskmedel, citronsaft och lite bikarbonat för att lösa upp smutsen. På morgonen sköljer du av gallret och kan sedan sätta in det i ugnen igen.
Även här kan du använda dig av ungefär samma ingredienser för rengöring. En ugnsplåt går också att lägga i blöt över natten, på precis samma sätt som beskrivits för gallret ovan.
Smörj in dina plåtar med såpa och ställ in dem i ugnen på 150 grader i ungefär 15 minuter. Ta ut dem och låt svalna och diska dem sedan som vanligt. Använd gärna en hårdare diskborste eller tvättsvamp. Här hittar du en fin borste i trä.
Du kan även använda dig av ättika och bikarbonat för plåtarna. Sätt på din skyddshandskar och se till att köket är väl ventilerat. Blanda en del ättika med fyra delar vatten i en sprayflaska och spraya över hela ytan (se till att du jobbar på ett material som tål syran i ättikan, alltså inte över exempelvis marmor eller annan typ av sten som kan blir förstörd). Låt verka ungefär en timme innan du pudrar över bikarbonat som får reagera med ättikan på samma sätt som när det användes till ugnen. Skrubba in i ytan och häll sedan i hett vatten i plåtarna. Låt verka i ytterligare några minuter innan du skrubbar dem en sista gång och sedan sköljer av dem. Nu är de redo att skjutsas in i ugnen igen.
Extratips: Vill du lära dig mer om husmorsknep eller om miljövänliga och ekologiska rengöringsmedel? Det hittar du i denna artikel.
Hoppas att tipsen ovan har inspirerat dig till att ta itu med din egen ugn! Det blir faktiskt lite roligare när man kan ta hjälp av sådant som man redan har hemma. Både för att man lite grann kan låtsas att man gör något spännande experiment, men framför allt för att man vet precis vilka ingredienser som man jobbar med. Dessutom är det bra både för plånboken och planeten!
All lycka till!