HomeQ-Logo

Så håller du ditt hem säkert från inbrott

Lägenhet

2024-07-16

Illustration på alarm runt om kring fastigheten.

Det är viktigt att du ska känna dig säker där du bor. Med extra säkerhetsmarginaler både innanför och utanför lägenheten kan du sova tryggt om nätterna – i den här artikeln får du tips på hur du kan tänka gällande säkerhet i din hyresrätt.


Förstörd dörr efter inbrott.

Så sker inbrott

Det första steget för tjuven är att hitta en väg in i lägenhetsbyggnaden. Det kanske enklaste sättet är genom porten, antingen om koden läckts eller genom att smita in bakom någon som bor i huset. Annars är det vanligt att tjuvar bryter upp fönster och altandörrar eller går in via taket, om det finns en möjlighet att ta sig in där.

Väl inne i fastigheten kan tjuven använda sig av att kolla genom brevinkastet för att se om någon verkar vara på semester eller om de är hemma. För att komma in i lägenheten kan tjuven använda sig av något för att bryta upp själva dörren, såsom en kofot, eller bryta upp låset med en låsslunga.

Vanliga saker som tjuvar letar efter är saker som är enkla att bära med sig på ett diskret sätt. Det kan vara allt från klockor till smycken, pass och kontanter. Tjuven letar ofta i badrum och sovrum där många förvarar värdesaker.


Hyresvärdens ansvar vid inbrott

Du som hyresgäst ska inte behöva dras med inbrott med jämna mellanrum. Prata med hyresvärden om lås och andra säkerhetsanordningar är undermåliga. Om du inte får gehör – vänd dig till hyresnämnden och begär ett åtgärdsföreläggande. Då avgör istället hyresnämnden om det anses vara en brist i hyresrätten.


Inbrottstjuv.

Så säkrar du ditt hem mot inbrott

Port: Släpp aldrig in obehöriga. Om någon väntar på att bli insläppt – fråga vem de ska träffa och hur de känner varandra. Om du ser någon i den gemensamma byggnaden som du inte känner igen – fråga vad denne gör där. Portkoden bör bytas relativt ofta för att göra det svårare för folk som inte bor i byggnaden att ta sig in.

Lägenhetsdörrar: Många fastigheter har bytt till säkra dörrar, som är gjorda i metall istället för trä och som är svårare att bryta upp. Även låsen bör vara certifierade och säkra. Om du har möjlighet kan du med fördel ha brytskydd på dörren, prata med fastighetsägaren om vilka möjligheter som finns.

Se alltid till att ha ytterdörren låst – även när du är hemma och framför allt under natten, då många inbrott sker när det är mörkt.

Brevinkast: Installera gärna en säkerhetsbrevlåda om du har ett brevinkast på dörren för att hindra tjuven från att använda en låsslunga för att vrida upp låset eller för att se om gammal post finns kvar på golvet som hade kunnat tyda på att du inte är hemma på ett tag. Det finns även modeller som skyddar om någon skulle kasta in brinnande föremål genom brevinkastet. Du hittar säkerhetsbrevlådor på exempelvis If:s onlinebutik.

Om du inte har möjlighet att installera en säkerhetsbrevlåda på dörren kan du be en granne att hämta tidningar och post åt dig så de inte samlas på hög efter några dagar. Placera gärna skor och annat synligt i hallen för att avskräcka en eventuell inbrottstjuv som kikar in.

Fönster och altandörrar: Se till att alltid ha lås på fönstren och altandörrar. Gäller främst dig som bor på bottenvåningen och i markhöjd då det annars är ett enkelt sätt att ta sig in i fastigheten. Stäng alltid igen fönster när du åker på semester och liknande.

Vind- och källarförråd: Förvara inte värdesaker på vinden eller källaren och se till att använda ordentliga lås.

Säkerhetsskåp: Säkra det allra viktigaste genom att förvara dem i ett låst säkerhetsskåp i lägenheten. Här bör du exempelvis lägga pass, smycken och kontanter. Underskatta inte tjuven – det räcker inte med att gömma saker under madrassen när du reser bort.

Larm: Skaffa gärna ett ljudligt larm inne i lägenheten, det förkortar tiden som tjuven har på sig inne i lägenheten och hjälper till att pocka på uppmärksamheten från grannarna.

Grannar: Se till att ha en bra grannsamverkan där du bor. Uppmärksamhet gör det svårare för tjuven. HomeQ har tidigare skrivit om hur man upprätthåller en god relation till sina grannar, läs mer i denna artikel.

Extra DNA-skydd: DNA-märk dina värdesaker – det gör det svårare för tjuven att sälja de vidare och gör det enklare för dig att få dina grejer tillbaka om de skulle bli stulna. DNA-märkning går exempelvis att köpa i SSF:s webbshop.

Belysning: Använd dig av smart teknik för att sätta på och stänga av ljuset under dagen när du inte är hemma. Har du balkong eller altan bör du ha ljus som aktiveras när något rör sig. Annars kan du be en granne tända och släcka ljusen i lägenheten en stund för att signalera för andra att denne har koll på din lägenhet. Vill du veta mer om smart teknik och hur det kan användas i ditt hem, kan du läsa mer i HomeQ:s guide till smarta hem.

När du är bortrest: Skylta inte med att du ska på semester på sociala medier och prata inte om det högt, genom att exempelvis säga det i telefonsvararen. Var alltid vaksam på den information du delar med dig av på nätet och vilka som tar del av den.


Ett sönderslaget fönster.

Vad ska man göra om man råkar ut för ett inbrott?

Det kan kännas som att hela livet vänds upp och ner om du kommer hem till att dörren är öppen och någon varit i din lägenhet. Det är dock viktigt att ta det lugnt och metodiskt för att göra sannolikheten att tjuven tas fast så stor som möjligt.

  1. Börja med att anmäla till polisen och leta efter saker som blivit stulna. Skriv en lista. Städa inte utan låt brottsplatsen vara så orörd som möjligt för att polisen ska kunna säkra bevisning.
  2. Kontakta hyresvärden om inbrottet.
  3. Fotografera skador på fönster, dörrar och annat.
  4. Leta fram kvitton och annat för det som stulits.
  5. Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
  6. Kontakta låssmed om dörren är uppbruten.

Om du märker ett pågående inbrott är det viktigt att hålla huvudet kallt och inte försöka ta saken i egna händer – du vet aldrig vad tjuven är kapabel till. Ring 112 och avvakta tills polisen kommit.


Ett anteckningsblock.

Därför är en hemförsäkring viktig vid inbrott

Vi har tidigare skrivit om hur man ska tänka när man väljer rätt hemförsäkring. Och vid inbrott blir försäkringen viktig. Även om det kan verka onödigt att betala några tusen per år för en försäkring som sällan kommer till användning är det skönt att ha en säkerhet att falla tillbaka på när något väl sker.

Hur mycket pengar du får tillbaka vid inbrott beror mycket på värdet av sakerna som blivit stulna, dess ålder, ditt försäkringsbelopp och om du har bevis på att du ägt sakerna som blivit stulna.


Så får du tillbaka stulna saker

GPS-tagg: Finns att köpa på exempelvis Clas Ohlson. Gör att du kan spåra mindre föremål du inte vill tappa bort – och kan hjälpa polisen ta fast en tjuv efter inbrott.

Aktivera spårningsfunktion: Om din mobil blir stulen kan du fjärrstyra telefonen via en app om du har spårningsläge aktiverat. Det kan hindra obehöriga från att kunna logga in på telefonen och använda den för att exempelvis betala för saker.

Dokumentera allt: Skriv en lista på dina viktigaste ägodelar och spara kvitton vid stora och dyra inköp för att ha ifall du råkar ut för ett inbrott. Det behöver du för att kunna få ut pengar från hemförsäkringen och för att ge som bevis till polisen.


Sammanfattning

  • Du kan enkelt hålla ditt hem säkert genom att ha brytsäkra dörrar, lås på fönster- och altandörrar och ett säkerhetsinkast.
  • Prata med grannarna när du ska resa bort och kolla om de kan hämta din post medan du är på semester och annat.
  • Släpp aldrig in obehöriga i porten och var misstänksam när personen du inte känner igen sen tidigare rör sig i området.
  • Skaffa DNA-skydd, GPS-tagg och aktivera spårningsläge på mobilen för att kunna spåra värdesaker.
  • Spara all dokumentation på viktiga inköp för att kunna bevisa att du är de stulna sakernas riktiga ägare för ditt försäkringsbolag.

Nu vet du förhoppningsvis hur du ska agera om du mot förmodan råkar ut för ett inbrott.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.