2025-03-11
En router är något de flesta redan har hemma men kanske inte tänker på så mycket. Det är faktiskt routern, i kombination med ett modem, som gör att din dator och mobil kan kopplas upp till internet. Beroende på hur du bor och hur ditt hushåll ser ut kan du behöva olika typer av routrar. För dig som är på jakt efter en ny router kan det kännas svårt att hitta rätt i teknikdjungeln. I den här artikeln får du tips om vad du ska leta efter.
En router är en typ av specialiserad dator som sorterar data och skickar den vidare till rätt mottagare. Mottagaren kan vara allt från en dator kopplad till nätverket till en annan router. IP-adressen anger vilken mottagare informationen skickas till. Routern har en processor och ett minne men fungerar annorlunda än en vanlig dator eller mobil eftersom mjukvaran skiljer sig åt.
Det finns olika typer av routrar, men i denna artikel fokuserar vi på de som är anpassade för hemmabruk. Dessa routrar har både fasta nätverksanslutningar och trådlöst wifi. De fasta nätverksanslutningarna kopplas genom en ethernetkabel.
Extratips: Här hittar du en aktuell lista för vilken router som klassas som bäst i test!
Wifi är en förkortning av engelska “Wireless Fidelity” och används ofta synonymt med begreppet WLAN, Wireless Local Area Network. Det är en typ av trådlöst kommunikationssystem som överför data mellan olika enheter. Wifi använder radiovågor på 2,4, 5 eller 6 GHz-band. Wifi ersätter traditionella nätverkskablar.
Många tror att en router och ett modem är samma sak – men det är det inte! Vissa internetleverantörer väljer att kombinera modemet med routern, men oftast behöver du köpa routern separat. Routern hanterar flödet av data mellan olika enheter i nätverket, medan modemet kopplar samman dessa till internet. En enda enhet kan koppla upp sig till ett modem för att få tillgång till internet, eller så använder man en router för att sprida denna internetuppkoppling till flera enheter i nätverket.
Routrar för hemmabruk kan variera kraftigt i pris beroende på funktioner och prestanda. Det kan vara värt att lägga några hundralappar extra för att kunna surfa i snabbare hastighet eller för att skydda bättre mot obehöriga som kan försöka ta sig in på ditt nätverk.
Om du upplever att internet “laggar” mycket när du exempelvis streamar kan det vara så att din routers wifi inte är tillräckligt snabbt eller har tillräckligt bra täckning. Då kan det vara värt att investera i en router med högre prestanda.
Fiber: Om du har bredband via fiber, behöver du en bra router för fiber som kan hantera höga hastigheter och säkerställa en stabil uppkoppling.
Dualband: Dualband finns på de flesta routrar som går att köpa idag och fungerar på både 2,4 och 5 GHz frekvensband, vilket underlättar för en snabb anslutning av många enheter. Passar bra för dig som vill koppla upp många datorer eller mobiler till nätverket.
Wifi 6: Den senaste generationens wifi-teknik som är snabbare, säkrare och stabilare. Perfekt för dig som kräver bra prestanda vid onlinespel eller streaming, exempelvis.
Mesh: Meshtekniken innebär att ha en huvudrouter och flera mindre “satelliter” placerade på olika platser i hemmet för att förlänga räckvidden. Passar bra för dig som bor stort och vill ha lika bra uppkoppling i alla rum.
Om du har tjocka väggar eller väggar med metall spelar det ingen roll hur dyr eller bra router du köper – routerns räckvidd kommer att bli sämre oavsett. Investera istället i en mesh-router och sätt en så kallad “satellit” i varje enskilt rum eller skaffa en router per rum i din bostad för att förbättra räckvidden.
Har du många enheter som ska kopplas upp mot din router kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en router med hög prestanda. Bor du i ett litet hem och inte har många enheter som ska kopplas upp i hemmet fungerar oftast en router i budgetklassen bra, medan det kan krävas en premium-router för en stor familj eller om du vill ha många enheter uppkopplade.
Extratips: När du väl är igång och ser över routern hemma, varför inte ta dig an alla kablar som ligger spritt över hemmet?
Om du har en router från en internetleverantör är det inte alltid så att du kan byta ut din befintliga router mot en nyinköpt. Ibland har leverantörernas egen mjukvara i routern som går förlorad om du byter till en ny, eller andra inställningar, funktioner eller anslutningar för ip-telefon och tv via bredbandets router. I vissa fiberabonnemang behöver du först aktivera ditt konto genom tillverkarens egen router innan du byter till en ny. Kolla upp vad som gäller i just ditt fall.
Utgå ifrån hur många enheter som ska anslutas till routern, hur hög internethastighet du behöver och vilken räckvidd routern bör ha för att kunna hitta en router som passar just dina behov.
Generellt sett brukar en router ha en livslängd på 3-5 år innan den bör bytas ut. Om du upplever långsam internetanslutning, återkommande anslutningsproblem eller begränsad räckvidd kan det vara dags att köpa en ny router.
Priset varierar beroende på prestanda och funktioner. Behöver du bara en budget som gör jobbet på ett fungerande och acceptabelt sätt kanske du nöjer dig med en router för ca 300-800 kr. Vill du ha en lite mer avancerad router får du förvänta dig att priset hamnar snarare mot 1000-2000 kr. Vill du istället ha en kraftfull router för till exempel fiber och online gaming, med stöd för wifi 6 och avancerade säkerhetsfunktioner, får du nog svälja ett pris på 2000-5000 kr. När du är på routerjakt – gör din research men leta även efter reor!
Om du har en router från en internetleverantör är det inte alltid så att du kan byta ut din befintliga router mot en nyinköpt. Ibland har leverantörernas egen mjukvara i routern som går förlorad om du byter till en ny, eller andra inställningar, funktioner eller anslutningar för ip-telefon och tv via bredbandets router. I vissa fiberabonnemang behöver du först aktivera ditt konto genom tillverkarens egen router innan du byter till en ny. Kolla upp vad som gäller i just ditt fall.
Utgå ifrån hur många enheter som ska anslutas till routern, hur hög internethastighet du behöver och vilken räckvidd routern bör ha för att kunna hitta en router som passar just dina behov.
Innan du köper en ny router bör du ta reda på vilken bredbandsteknik du har. Har du bredband via fiber, ADSL, kabel-tv eller mobilt bredband?
Den vanligaste bredbandstekniken just nu är fiber, så köper du en router i butiken är den troligtvis anpassad just efter den typen av bredband. Står det “wifi-router” eller “trådlös router” så är den anpassad efter fiber.
Har du mobilt bredband ska du leta efter routrar som är markerade som “mobilt bredband router” eller “4g/5g-router”. Med mobilt bredband behövs en router där man kan sätta in ett simkort.
Innan du köper en ny router – se till att den har stöd för den rätta nätverksstandarden och inte en äldre standard. Det gäller för både wifi och den fasta anslutningen. För routrar med separat ethernetanslutning bör denna hastighet vara minst bredbandets hastighet, om inte högre. Hastigheterna för ethernetporten brukar generellt ligga på mellan 100 megabit och 10 gigabit.
Vissa routrar har extra funktioner såsom inbyggt antivirus, VPN, möjlighet att koppla in en USB-disk och annat, för den som har behov av det.
En stabil och pålitlig internetuppkoppling börjar med rätt router. Genom att välja en modell som passar ditt hem och dina behov kan du undvika frustration och istället njuta av snabbare och smidigare uppkoppling. Oavsett om du arbetar, streamar eller bara surfar, gör en bra router skillnaden – en investering i både prestanda och bekvämlighet. Lycka till med att skaffa en router som passar just ditt hem!