2024-02-21
Har du precis flyttat in i en ny lägenhet? Eller tycker du att det är krångligt med el, säkringar och att skilja på jordat och ojordat?
Att sätta upp en taklampa är inte alltid så lätt och det finns vissa saker du bör ha koll på. I den här artikeln ska vi gå igenom steg för steg hur man gör när man sätter upp en taklampa på bästa sätt.
Sedan den 1 april 2019 ska alla nyinstallationer som sker göras med DCL-uttag, vilket står för Devices for Connection of Luminaries. Anledningen är att man vill att hela EU ska ha en gemensam standard.
Flyttar du in i en relativt nyproducerad lägenhet kan det vara så att den nya sortens uttag redan är installerade, vilket innebär att gamla taklampor inte längre passar. Du kan inte koppla in en äldre lampa i ett DCL-uttag. En lampproppadapter med en E27-sockel kan vara en tillfällig lösning, men ett bättre och mer långsiktigt alternativ är att byta ut lamporna eller att installera DCL-stickkontakter på dina befintliga lampor.
Bor du i en äldre lägenhet som inte redan har DCL-uttag installerade är det inget tvång på att direkt byta ut uttagen mot DCL-uttag, utan det görs vid behov. Prata med din hyresvärd om du anser att din bostad är i behov av att byta ut uttagen. Det är främst taklampor som berörs av ändringen. Golv- och bordslampor utrustade med vanliga stickproppar påverkas inte av den nya EU-standarden.
Det är enkelt att se skillnaden mellan ett DCL-uttag och ett äldre uttag – DCL-kontakten är plattare och har tre tunna stift som ansluter till varsin hona i lamputtaget. En äldre rund lamppropp har två utstickande runda pinnar och en hona för jorden.
Vid installation av DCL-uttag kräver många nya lägenheter att man drar sladden från väggen till platsen i taket man vill att den nya taklampan ska vara. Har din lägenhet ett uttag i väggen kan du enkelt borra in en skruv eller ett monteringsbeslag i taket, dra sladden dit och dölja den utstickande sladden med hjälp av kabelkanaler.
Jordad eller ojordad stickpropp? Det är en vanlig fråga och det kan vara lite förvirrande när man inte vet så mycket om el. Generellt så ska DCL-uttag i väggen eller taket bara installeras med jord. Du kan använda både jordade och ojordade stickproppar till dessa uttag.
Vilken du ska använda beror på skyddsklassen på din lampa: På varje lampa står det om den är klass I (med jordning) eller klass II (utan jordning). Se till att lampkontakten du väljer matchar din lampas skyddsklass.
Äldre jordade lamputtag kan användas med både jordade och ojordade stickproppar. Äldre ojordade lamputtag ska främst användas med en ojordad stickpropp och en lampa i skyddsklass II. Kontakta en elektriker om du känner dig osäker.
Har du köpt en begagnad lampa är det viktigt att kolla på skyddsklassen, stickproppen och sladden. Passar stickproppen ditt uttag hemma? Ser sladden eller stickproppen skadad ut? Vilken skyddsklass har lampan?
Prata med säljaren om lampans kvalitet innan du köper och hör dig för hur den installerats tidigare och om det gjorts några modifikationer. Behöver lampan renoveras kan du vända dig till en valfri lampbutik och få tips på vart du kan vända dig. Kontakta Elsäkerhetsverket för tips om elsäkerhet.
När du sysslar med el är det viktigt att du är noggrann med att stänga av elen. Kolla vart elskåpet är någonstans när du flyttar in i en ny lägenhet och ta reda på var de olika säkringarna leder någon vart. Stäng av den säkring som är till det rum du ska hänga upp lampan i innan du sätter igång med att montera lampan.
Börja med att kolla på lampan du köpt för att se vilket typ av beslag som sitter på. Ibland är det ett beslag som fästs direkt i kopplingsdosan eller så ska den fästas i en skruv i taket. Då behöver du förborra ett hål och sätta in en skruv innan du sätter igång med monteringen.
När du fäst monteringsbeslaget eller skruven i taket är det dags att koppla samman rätt kablar. Det finns antingen två eller tre sladdar i olika färger, beroende på om lampan är jordad. En brun/svart, en blå och – om lampan är jordad – även en gul eller grön.
Skala först bort den plast som sitter för sladdarna så att koppartråden blir synlig, antingen med hjälp av en vass kniv eller skalpell eller med en kabelskalare. Sedan ska den svart/bruna sladden och den blå in vid sidan av inlägget. Var noga med att kolla vilken sladd som ska sitta på vilken sida. När sladdarna är på rätt plats kan du fästa dem genom att skruva åt skruvarna på ovansidan för att fästa dem.
Pålyset.se har en utmärkt guide till detta.
Generellt sett ska brun/svart sladd kopplas på L, blå sladd på N och gul/grön sladd på PE-symbolen, som oftast sitter i mitten. Var försiktig när du kopplar i äldre anläggningar då röd färg tidigare använts som skyddsjord.
När kablarna är kopplade behöver du bara fästa lampan i beslaget. Det gör du genom att hänga upp lampan och skruva i skruvarna som följer med lampan vid köp. Skruva i skruvarna i båda sidor av beslaget. Om du använder en separat krok i stället är det bara att hänga kroken från lampkåpan, ellr lampkoppen som den också kallas, i den.
Skruva i en glödlampa, slå på strömmen igen och tada – nu har du en ny taklampa som förhoppningsvis lyser som den ska!
Vissa lampor kopplas med sockerbit och de har inga markeringar att följa. Elkablarna ska då fästas i anslutningarna på kanterna med jorden i mitten.
Moderna lampor har oftast så kallade presskontakter. Då tar du bara av en del av isoleringen på sladden genom att trycka in den i uttaget.
Med dessa tips har du allt du behöver för att montera din nya lampa!