HomeQ-Logo

5 billiga råvaror som räddar hushållsbudgeten – ät gott och billigt

Hushållsekonomi

2025-04-23

Att laga billig mat betyder inte att du måste kompromissa med smak eller näringsinnehåll. Med rätt val av billiga livsmedel kan du laga goda och mättande rätter utan att spräcka budgeten. Här är fem billiga matvaror som är bra att ha hemma och som kan användas till otaliga rätter!

baljvaxter.jpg

Baljväxter – billigaste proteinet att leva på

Bönor, linser och kikärtor är bland de absolut billigaste maten att leva på. De är fullproppade med protein och fibrer, samtidigt som de är extremt prisvärda. En påse torkade linser kostar bara några kronor och kan räcka till flera måltider; perfekt för allt från soppor och grytor till sallader och biffar. Blötlägg och koka egna baljväxter istället för att köpa färdigkokta på burk – det blir ännu billigare!

potatis.jpg

Rotfrukter – billig mat med många användningsområden

Potatis, morötter och palsternacka är riktiga hjältar när det gäller billiga matvaror. De är mättande, näringsrika och kan användas i allt från soppor och grytor till mos och ugnsrostade rätter. Dessutom är de ofta lokalt odlade och billiga året runt. Ugnsrosta en stor sats rotfrukter och ha dem som tillbehör till flera måltider under veckan!

Extratips: När det kommer till potatis är det en av de råvaror som rekommenderas att köpas ekologiskt om man har möjlighet. Här hittar du guiden till att handla ekologiska matvaror!

agg.jpg

Ägg – en prisvärd basvara att ha hemma

Få livsmedel är så mångsidiga som ägg. De är bra mat att ha hemma, för de funkar till frukost, lunch och middag. Med ägg kan du laga omeletter, pannkakor, frittatas och baka bröd – allt till en billig peng. Dessutom är de proteinrika och håller sig länge i kylskåpet. En enkel omelett med några grönsaker och ost är en snabb och billig måltid!

krossade-tomater.jpg

Krossade tomater – basvaran du alltid bör ha hemma

En av de mest prisvärda och användbara ingredienserna är krossade tomater. Perfekt för att göra pastasåser, soppor, grytor och grytbaser. De är billiga, håller länge i skafferiet och kan kombineras med nästan vad som helst.

Extratips: Koka ihop en enkel tomatsås med vitlök och örter och frys in i portioner för snabba middagar.

frysta-gronsaker.jpg

Frysta grönsaker – billig mat som minskar matsvinn

Frysta grönsaker är ofta billigare än färska och lika näringsrika. De är en bra basvara att ha hemma eftersom de håller länge och kan användas direkt i grytor, soppor eller som tillbehör. Perfekt för att alltid ha grönt hemma utan att riskera att det blir dåligt. Frys gärna in egenblancherade grönsaker om du hittar billiga grönsaker på extrapris!

Extratips: Märker du av att det är svårt att hålla i pengarna hela månaden ut? Kolla in den här guiden till hur du gör upp en bra hushållsbudget! Att minska sina vardagskostnader är också bra: du kan därför även hitta andra smarta sparmetoder i den här artikeln.

Sammanfattning

  • Att laga billig mat behöver inte betyda tråkiga rätter – med rätt råvaror kan du både spara pengar och äta gott.
  • Baljväxter som bönor och linser är näringsrika, billiga och fungerar i soppor, grytor och sallader.
  • Rotfrukter som potatis och morötter är prisvärda, mättande och kan tillagas på många sätt.
  • Ägg är en mångsidig och prisvärd proteinkälla som funkar till frukost, lunch och middag.
  • Krossade tomater är en billig basvara perfekt för såser, soppor och grytor.
  • Frysta grönsaker är prisvärda, håller länge och minskar matsvinn.
  • Genom att planera inköp och använda basvaror kan du laga god och billig mat utan att kompromissa med kvalitet.

Genom att fokusera på dessa billiga råvaror kan du lätt laga god och näringsrik mat som inte kostar skjortan. Planera dina inköp, handla efter säsongspriser och lär dig laga mat från grunden – det sparar pengar i längden! Med lite fantasi och dessa basvaror i skafferiet kan du skapa enkla, goda och plånboksvänliga måltider varje dag.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.