HomeQ-Logo

Bo med en vän för att minska utgifter – det här gäller

Hushållsekonomi

2024-09-24

Illustration på två personer som bor ihop, som också är vänner.

Många tycker nog att det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop, speciellt om du är student eller enbart jobbar deltid. Då kan en lösning vara att flytta ihop med en kompis. Men det finns viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig för att bo tillsammans med någon annan.


Fördelar med att bo med en vän

Det finns många fördelar med att bo med en kompis. Förutom att du får ett socialt sammanhang kan det vara en enkel lösning på ett problem som många unga drabbas av idag – nämligen bostadsbristen i storstäderna. De ekonomiska fördelarna med att flytta ihop med en annan person är många. Några exempel är:

  • Du behöver bara betala halva hyran själv vilket gör att du får mer pengar över till annat. Extra viktigt för dig som lever med en stram budget, exempelvis du som studerar.
  • Ni delar på större utgiftsposter för hushållet, exempelvis hemförsäkringen. Läs mer i denna artikel från HomeQ om hur du väljer rätt hemförsäkring.
  • Ni kan låna av varandras elektronik eller köksutrustning, som annars kan kosta mycket.
  • Ni kan dra ner på matkostnaderna genom att laga storkok och planera bättre.

Många är vana sedan innan att bo tillsammans med andra, kanske har man bott med kompisar under en semesterresa eller så har man delat rum med ett syskon när man bodde hemma. Det viktigaste är att komma in i rutiner som passar båda parter så att vardagen flyter på så friktionsfritt som möjligt.


Regler och villkor för kombo-boende

Precis som när du skaffar en inneboende är det viktigt att ni gemensamt kommer fram till olika regler som ska gälla i ert gemensamma hem. Här hittar du vad man ska tänka när man hyr ut en del av sitt hem till en inneboende. Fundera noga innan du tackar ja till att flytta ihop med någon.

  • Passar vi för att bo ihop? Hur ser respektive persons livsstil ut? Om en person är uppe tidigt för att gå till skolan eller jobb medan en annan kanske jobbar till sent på kvällen, kan det lätt leda till konflikter. Fundera därför tidigt på hur kompatibla ni är för att bo tillsammans och hur eventuella problem kan lösas.
  • Skriv en lista över förhållningsregler som gäller i ert hem. Det kan vara att man inte äter i vardagsrummet eller att man meddelar den man bor med när man tar med sig kompisar hem till den gemensamma bostaden.
  • Skriv ett kontrakt för hur hyran ska betalas och vad respektive person är skyldig att bidra med för att kunna bo i bostaden.
  • Kommunicera kring vad som gäller om någon part inte längre vill bo kvar i den gemensamma bostaden. Hur länge behöver ni bo kvar i lägenheten efter att kontraktet sagts upp? Kom överens över vad som bör gälla så det inte kommer som en chock om en av er exempelvis vill flytta till en annan stad för att studera eller vill testa att bo själv.


Saker att tänka på när man bor med en kompis

Respektera varandras olikheter

Prata igenom hur ni är som personer och hur ni ska få er tid tillsammans att fungera så bra som möjligt. Hitta lösningar som känns bra för er båda. Om den du bor med måste vakna tidigt på morgonen kanske det krävs regler för hur sent ni kan sitta uppe och spela musik på rummet.

Matkostnader

Diskutera hur ni kan dra ner på matkostnaderna. Oftast är det bra med en gemensam matbudget för att göra inköpen så jämlika som möjligt. Om ni äter mat tillsammans kan ni kanske skriva inköpslistor där ni delar på utgifterna per vecka, eller så delar ni på vissa matvaror ni båda köper.

Hyra

Har ni olika stora rum kan det vara en idé att den som bor större får betala en större del av hyran och vice versa. Kom överens om vad som känns rättvist.

Hemförsäkring

Teckna en hemförsäkring om ni inte redan har en och se till att den gäller alla i hushållet. En guide till hur du väljer hemförsäkring hittar du här.

Sambolagen

Tänk på att sambolagen inte gäller när man bor med en kompis. Skriv en lista över vem som äger vad i bostaden när ni flyttar in och vad ni äger tillsammans. På så vis undviker ni eventuella problem när ni flyttar isär.

Hushållssysslor

Sätt upp ett schema för vem som gör vad och när. Kanske delar ni på tvätten vecka för vecka eller så sköter var och en sitt eget. En del kanske tycker det är roligare att laga mat än att diska, då kanske den andra kan ta det i utbyte mot att middagen är serverad när man kommer hem.

Inred bostaden tillsammans

Piffa upp ert hem så det känns bra för er båda. Lyssna på varandra och kompromissa så långt det går. Båda ska trivas i ert gemensamma hem!

Planera framtiden

Prata ihop er om vad som gäller när ni flyttar isär redan innan ni flyttar ihop. Kanske behöver respektive person fortsätta betala hyran under en period tills den andra hittar nytt boende eller lägenheten kan sägas upp. Kom överens över vad som känns rimligt så slipper ni konflikter när dagen väl kommer.

Ge varandra egentid

Alla har vi olika personligheter och olika stort behov av att vara ensamma. Se därför till att ge varandra utrymme att vara ifred ett tag. Det kan lätt bli intensivt att bo tillsammans med andra – även om det är kul!


Sammanfattning

  • Att bo med en kompis har många fördelar, både sociala och ekonomiska.
  • Planera hur ni ska få vardagen att fungera redan innan ni flyttar ihop och se till så att ni verkligen är lämpade för att bo ihop.
  • Skriv gemensamma regler för vad som gäller när det kommer till hyra, hushållssysslor och när ni flyttar isär.
  • Tänk på att sambolagen inte gäller för dig som bor med en kompis. För därför en lista över vem som äger vad och vad ni äger gemensamt.
  • Respektera varandra och kommunicera för att undvika konflikter.

Nu vet ni grunderna för hur ni ska tänka om ni bor tillsammans med en kompis!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.