HomeQ-Logo

Inred med gröna växter

Hem och inredning

2023-08-11

Ett rum vackert inrett med gröna växter

Att inreda med gröna växter är ett effektivt sätt att skapa en ombonad känsla i hemmet och dessutom finns det hälsofördelar med att skaffa sig ett grönt hem! Många växter bidrar faktiskt till en bättre luftkvalitet – den blir både renare och får en högre fuktighet.

Växter skapar också en lugnande atmosfär och det finns studier på visar på att växter i hemmet leder till ett ökat välbefinnande och motverkar stress.

Men hur gör man då för att skapa sin egen gröna oas? Kanske har man inte de där gröna fingrarna som behövs eller helt enkelt inte får tiden att räcka till. Lugn, bara lugn! Nedan följer ett par enkla tips för att ditt hem ska kunna fyllas av grönska – stressfritt och lustfyllt.

Tre svärmorstungor i krukor

Hitta rätt förutsättningar

Det första du bör fundera över är just hur mycket tid och energi du är beredd att gå in med. För en lättsammare skötsel, välj växter som inte kräver så mycket underhåll. Om frekvent vattning och omplantering känns tyngande – se till att du slipper det! Det kommer inte att vara värt det om växtskötseln blir ett till av de där “måstena” som vi har på schemat.

Det finns dessutom många fina sorter att välja mellan som nöjer sig med mindre uppassning. Klassikern svärmorstunga (Sansevieria trifasciata), på bilden ovan, är ett exempel på en lättskött växt.

Är du däremot en sån som gärna lägger tid på att pyssla om dina växter så kan du ge dig på lite mer krävande typer. Se även till att skapa en god relation med grannar för att få hjälp med sommarbevattningen.

Vidare bör du se till att hitta växter som trivs i förutsättningarna som just ditt hem bjuder på: har du bara fönster i söderläge – hitta växter som älskar sol! Just ljusförhållanden är något som växter tar på stort allvar. Vissa växter är väldigt ljuskrävande medan andra älskar skuggiga lägen. Ju längre in i rummet som du placerar en växt, desto mindre ljus får den tillgång till.

Om du vill placera växter i ett fönster bör du tänka på att vissa växter gillar ljus, men inte direkt sol. Då passar fönster i östlig eller västlig riktning bäst alternativt att man ser till att skydda växterna med exempelvis en skir gardin. Fönster i nordlig riktning passar bra för växter som trivs i skugga.

Hängande växter i en lägenhet

Planera dina inköp

Sen ska du ju såklart fundera på vilka växter just du gillar och vilka som rent estetiskt skulle passa i ditt hem. Växter kommer ju i alla storlekar, färger och former! Ett tips är att faktiskt fundera och mäta hemma innan inköp. Om du bor i en mindre lägenhet kanske inte en växt som tar upp tre kvadratmeter känns rimligt, även om den ser fin ut i affären.

Det finns andra lösningar att hitta, till exempel så kan det vara en god idé att jobba på höjden – många växter blir fina i amplar och kan skapa ett liknande intryck som en större växt, fast utan att ta upp en massa plats. Våga utforska olika former och uttryck.

Man kan även fundera över färgskala – vilka färger har du i ditt hem och på vilket sätt vill du att växterna ska komplettera dem? Om växterna ska vara i fokus är det roligt att prova mönstrade blad eller växter med blomning.

Vackra blommor och krukor som matchar färgskalan i lägenheten i övrigt

Placering och val av kruka

När det kommer till placering av växterna finns det ett knep som både blir snyggt och samtidigt underlättar bevattning, nämligen att skapa små växtgrupper!

10 olika små växter på 10 olika ställen i rummet kan ge ett rörigt intryck. Om man istället placerar dessa i en välkomponerad grupp så kan de få riktig effekt och ge känslan av en oas i rummet. Här är det fint att jobba med olika nivåer för att skapa dynamik. Med hjälp av exempelvis piedestaler (eller varför inte en trave snygga böcker) så fixar du på ett enkelt sätt ett spännande blickfång.

Fundera även över vilka krukor du väljer – när man ställer många växter ihop kan det vara snyggt att ha krukor som matchar varandra för ett enhetligt intryck.

När det kommer till krukor finns det vissa saker att ta hänsyn till. Först och främst bör man välja en kruka med ungefär samma storlek som plastkrukan som växten kom i. Använder man en för liten kruka är det lätt att jorden torkar upp snabbt eller att växten inte får plats med rötterna.

Om man istället väljer en alldeles för stor kruka kan det bli ett problem att jorden torkar för långsamt, vilket kan göra att rötterna ruttnar. I regel vill plantan planteras om i en större kruka då rötterna börjar kika ut på undersidan.

Olika material på krukan har olika egenskaper. Terrakottakrukor är tillverkade i ett naturligt material som släpper igenom fukt, vilket gör att rötterna kan andas men även att man får vattna oftare.

Krukor i terracotta

Plast är ett billigt alternativ som väger lite och därför passar bra till amplar. De är dessutom tåliga och kommer i en mängd olika utföranden.

Vanligt är också att krukor tillverkas i glas och metall. Dessa släpper inte igenom fukt, vilket dock inte behöver vara negativt då olika växter har olika krav. Om man har en kruka i glas får man vara försiktig med direkt sol eftersom rötterna kan brännas.

Skötsel och underhåll

Vad behövs mer för att en växt ska trivas? Jo, näring! Även här gäller samma devis: olika växter har olika krav – man kan förenklat säga att växter som växer snabbt har ett högre krav på näring, medan kaktusar och suckulenter (växter med tjocka blad som spar vatten i bladen) nästan inte vill ha någon näring alls. Alla växter har ett ökat näringsbehov under sin växtperiod, det vill säga under sommarmånaderna.

Växtnäring kommer i olika utföranden och två typer som passar bra för växter inomhus är flytande näring – som man blandar ut i vattnet vid jämna mellanrum – och näringspinnar. Näringspinnar är små pinnar som trycks ned i krukan och som sedan släpper ut en liten mängd näring varje gång man vattnar. Dessa håller i flera veckor. Enkelt ju!

Person som vattnar sina blommor med växtnäring

Växter som mår bra är också mer motståndskraftiga mot angrepp. Ett bra råd för att undvika skadedjur är dels att se till att vattna regelbundet och duscha de växter som lätt drabbas av skadedjur. Det är ett bra knep att isolera varje ny planta man köper den första tiden hemma, så att man hinner upptäcka eventuellt angrepp innan man riskerar att de kan smitta andra växter. Samma sak gäller förstås om man upptäcker ett angrepp.

Se till att välja växter utifrån dina och ditt hems förutsättningar, så behöver det faktiskt inte vara svårt att skapa ett grönt hem. Och om man vet med sig att man lätt glömmer att vattna – jamen, fixa en kaktusdjungel! Hur coolt vore inte det?

Oavsett vad du väljer för växter så kommer de att skapa en härlig atmosfär och en känsla av lugn i ditt hem. Våga prova!

Ett dussin gröna växter i krukor, stående på golvet


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.