2024-11-12
Att packa inför en flytt kan både vara stressigt och jobbigt. Men det behöver inte vara så! I den här artikeln tar vi upp olika tips och tricks för hur du flyttpackar på ett så effektivt och smart sätt som möjligt.
Innan du flyttar är det bra att planera vad du behöver för att packa dina saker smidigt och säkert. Här kommer en lista på vad du bör ha hemma innan du sätter igång med packningen:
Du kan vid behov byta ut förpackningsmaterial såsom skyddspapper mot handdukar eller hushållspapper, men huvudfokus bör ligga på vad som faktiskt skyddar dina saker och inte vad som är billigast. Det kan göra stor skillnad att omsluta porslin i silkespapper i stället för hushållspapper, till exempel.
För att göra flyttpackningen så smidig som möjligt är det bra om du börjar städa och rensa ut ditt hem innan flytten. Gå igenom garderoben och se om du kan göra dig av med gamla kläder och skor, rensa i kökslådorna och spara bara det du verkligen vill ha och behöver. I stället för att packa ner gamla teknikprylar du inte ens använder är det bättre att ta en tur till återvinningen och göra dig av med dem.
När du ska städa innan flytt kan det vara bra att börja städa i utrymmen du använder minst och utgå från ett rum i taget. Då får du bättre koll på vad som behöver fixas och packas ner.
Du bör börja flyttpacka minst en till två veckor innan flytt för att undvika att behöva stressa inför flyttdagen.
Börja gärna städa och packa i förråd först. Här finns ofta saker som man kanske glömt bort och inte längre behöver. Passa på att rensa och lämna bort innan du börjar packa.
Rengör saker du ska ta med dig till ditt nästa hem såsom verktyg, cyklar och diverse redskap så du inte tar med dig massa smuts in i ditt nya hem.
Du kan oftast börja packa tidigt i vardagsrummet. Här finns många olika inredningsprylar som lätt kan packas ner i lådor och stå en stund tills flyttdagen.
Här kommer några smarta tips för hur du bästa packar olika vanliga saker som finns i vardagsrummet:
Böcker och tidningar passar utmärkt i en flyttlåda. För att undvika att den blir för tung bör man använda sig av en stor flyttlåda med lättare textilier ovanpå böckerna eller tidningarna, alternativt en mindre flyttlåda som inte rymmer så mycket.
Hyllor med löstagbara hyllplan kan monteras ner och tejpas ihop för att ta mindre plats. Det gäller även mattor och liknande efter att de rullats.
Prydnadsföremål bör rullas in i bubbelplast eller annan skyddsplast. Lägg dem gärna i en flyttkartong eller i deras originalförpackning.
Bänkar, skåp och byråer kan vara känsliga för repor. Omslut i skyddsplast och se till att de inte rör på sig för mycket under transporten.
Lampor är också ömtåliga. De kan med fördel hängas i flyttbilens tak. Annars kan du lägga dem i flyttlådor. Skruva av lampskärmen och lägg för sig i en egen påse. Se alltid till att skruva ur glödlampor innan du packar ner lampan.
Soffor och fåtöljer har ibland löstagbara ben som kan vara bra att skruva av innan flytt.
Tavlor packas bäst i wellpapp och sedan i bubbelplast för att undvika skador.
Krukväxter kan packas stående i öppna flyttkartonger. Lägg dem i plastpåsar så det inte läcker jord under flytten. Vattna inte växterna precis innan flytten. Är det kallt utomhus kan du packa flyttkartongerna med tidningspapper, det fungerar som isolering.
Tv:n kan med fördel packas ner i originalförpackningen, men det finns även specialgjorda flyttlådor för TV och tavlor att köpa.
Sladdar av olika slag bör du fördela per kategori i små plastförpackningar. Markera vad sladdarna är till för så gör du det enklare för dig när du väl ska packa upp allt.
Speglar omsluts bäst i wellpapp och bubbelplast. Gör gärna ett kryss där spegelns framsida är och förvara den upprätt under transporten.
Packa saker såsom lakan, örngott och sovkläder som du inte behöver dagarna fram till flytten. I stället för att vika kläderna kan du låta dem sitta kvar på galgarna och lägga i plastpåsar så de inte blir smutsiga under flytten.
Madrasser kan rullas ihop och knytas ihop med ett snöre för att ta mindre plats under flytten.
Sängben bör skruvas loss från sängen innan flytten för att spara plats i flyttbilen.
Packa ner sådant du inte behöver i vardagen precis före flytten men spara tallrikar och bestick och liknande. Då kan du fortsätta laga och äta mat som vanligt.
Tallrikar placeras med fördel vertikal med skyddspapper mellan tallrikarna. Se till så att de inte nuddar varandra.
Glas packas stående och snåla inte på skyddspapper och bubbelplast. Vira in glas och porslin i handdukar.
Bestick kan också viras in i kläder eller hanndukar. Vassa knivar förvaras gärna tillsammans. Rulla gärna i bubbelplast och tejpa ihop innan du lägger de i tyg.
Köksapparater skyddar du bäst med bubbelplast eller wellpapp. Lägg sedan i en flyttkartong.
Diskmaskiner och liknande vitvaror bör kopplas ut av en fackman innan flytt. Får du hjälp av en flyttfirma ska diskmaskinen vara urkopplad och tömd på vatten innan flytt.
Kyl- och frysvaror packar du helst under flyttdagen i en frysbox så de inte luktar eller läcker.
Man spenderar ofta mycket tid i badrummet, så städa och packa här allra sist inpå flyttdagen.
Plastflaskor och vätskor kan lätt läcka under flytt så det kan vara bra att försluta dem tätt och lägga i en plastpåse eller liknande.
Vitvaror i badrummet ska även de kopplas ur av en fackman och tömmas på vatten innan flytt.
Medicin och annat kan vara bra att vänta med att packa ner innan dagen för flytt så du vet att de är lätt tillgängliga om du skulle behöva dem.
När du väl packat ner allt i lådor kan det vara bra att strukturera hur du ska packa när allt ska in i flyttbilen. Läs vår artikel Hur man packar en flyttbil för handfasta tips!
Här kommer några viktiga punkter att ha koll på innan det är dags för flytt:
Nu vet du hur du packar smart, smidigt och effektivt inför en flytt!