HomeQ-Logo

Regler och rättigheter för husdjur i hyresrätt – vad är det som gäller?

Boenderättigheter

2024-09-03

illustration på katt i hemmet.

Att bo i lägenhet med husdjur innebär både glädje och ansvar. För att skapa ett harmoniskt boende för dig, ditt husdjur och dina grannar är det viktigt att känna till de regler och lagar som gäller för husdjur i hyresrätt. Oavsett om du redan har en katt eller hund i lägenheten, eller planerar att skaffa ett husdjur, behöver du vara medveten om dina rättigheter som hyresgäst och vilka förpliktelser som följer.

I den här artikeln får du en tydlig översikt över vad som gäller för husdjur i hyresrätt, med fokus på regler och lagar för både katt och hund.


Hyresvärdens begränsningar för husdjur i lägenhet

Om byggnaden du bor i är särskilt anpassad för allergiker kan det finnas skäl för hyresvärden att införa ett förbud mot husdjur. Om du bryter mot detta kan det leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt.

Hyresvärdar kan ibland ha förbud mot husdjur i hyresavtalet, men det måste alltid finnas rimliga skäl för det. Om du som hyresgäst tycker att skälen inte känns rättvisa kan du prata med hyresvärden om det. De kan då förklara varför förbudet finns, och om det fortfarande inte känns tydligt kan du vända dig till hyresnämnden. Genom att prata om det först kan man ofta undvika problem och hitta en lösning tillsammans.

Extratips: Känns det svårt att navigera juridiska frågor om hyresrätter i största allmänhet? Du är inte ensam! Här får du svar på de vanligaste frågorna.


Hund väntar på att få sin mat.

Tillstånd för att ha hund eller katt i lägenhet

Det är aldrig en dum idé att vara övertydlig i din kommunikation med din hyresvärd om dina planer, för att undvika framtida missförstånd och för att bibehålla en god relation. Och det gäller de flesta förändringarna i hemmet som att bli sambo eller hyra ut ett rum till en inneboende. Men när det gäller hundar och katter så behöver du, i regel, inte ett tillstånd från din hyresvärd, men det rekommenderas att alltid dubbelkolla innan vovven flyttar in.


Hund som förstört möbler i hemmet.

Ansvar för skador orsakade av husdjur i lägenheten

Om din katt eller hund orsakar skador i lägenheten, är det ditt ansvar som hyresgäst att åtgärda dessa. Skador som rivna tapeter, trasiga golvmattor eller skadade dörrposter betraktas inte som normalt slitage, och du kan bli skyldig att bekosta reparationerna när du flyttar ut. Allt du kan tänkas behöva för att rusta upp och reparera lägenheten efter ditt husdjur kan du hitta på till exempel Byggmax!


En hund skäller från balkongen.

Regler kring skällande hund i lägenhet

En hund som skäller mycket i lägenheten kan orsaka störningar för grannar och i värsta fall leda till problem med hyreskontraktet. Det är viktigt att du som hundägare är medveten om detta och vidtar åtgärder om din hund skäller eller ylar när den är ensam hemma. Om du störs av en grannes hund som skäller, bör du först tala med grannen eller kontakta hyresvärden.

Om du tror att ett djur far illa eller vanvårdas, hör av dig till Länsstyrelsen. Har du problem med djur som stör eller förorenar i eller omkring ditt hyreshus, kan du prata med kommunen. Och om en hund skulle bli hotfull eller aggressiv, ska du i första hand kontakta polisen.


Orm som husdjur.

Ormar och ovanliga husdjur i lägenhet

Om du vill ha ormar eller andra ovanliga djur som husdjur är det bäst att först kontrollera med din kommun vad det är som gäller I vissa kommuner måste man ansöka om tillstånd, medan man i andra endast behöver tillstånd för att hålla giftormar och andra giftiga sällskapsdjur.


Katt sitter på en balkong som har nät.

Lagar om katt i lägenhet och säkerhet på balkonger

Enligt Djurskyddslagen är det ditt ansvar som kattägare att se till att balkongen är säker för katten om den är högre än fem meter över marken. Du har rätt att sätta upp ett nät, som går att hitta på till exempel Hornbach, eller annan typ av skydd på balkongen, så länge det inte skadar byggnaden och kan återställas när du flyttar. Hyresvärden kan inte förbjuda detta, men du är ansvarig för eventuella skador eller oljud som din katt kan orsaka.


6.jpg

Regler för rastning av hundar

Enligt lag måste vuxna hundar rastas minst var sjätte timme, medan valpar och äldre hundar behöver rastas oftare. Som hundägare i en lägenhet är det också viktigt att du följer regler om koppeltvång och att du alltid plockar upp efter din hund, för att visa hänsyn till dina grannar.

Extratips: Kolla in den här artikeln för fler tips på hur man är en riktigt god granne!


Sammanfattning

  • Hyresvärden kan inte generellt förbjuda husdjur, men undantag finns för allergianpassade byggnader.
  • Generellt behöver du inte hyresvärdens tillstånd för att ha hund eller katt i lägenheten, men kommunikation bör i de flesta fallen alltid has.
  • Du är ansvarig för skador som ditt husdjur orsakar i lägenheten, exempelvis rivna tapeter eller trasiga golv.
  • Skällande hundar kan leda till störningar och problem med hyreskontraktet; problem bör diskuteras med grannen eller hyresvärden.
  • Enligt lag måste balkonger på högre höjd säkras om katten vistas där; nät är tillåtet om det inte skadar byggnaden.
  • Hunden måste rastas regelbundet och regler om koppeltvång och att plocka upp efter hunden ska följas.
  • Kontakta Länsstyrelsen vid misstänkt vanvård, kommunen vid störningar, och polisen vid hot eller angrepp från en hund.

Att ha husdjur i en hyresrätt innebär ett ansvar, men med rätt kunskap kan du och ditt husdjur leva harmoniskt tillsammans i lägenheten. Genom att förstå och följa de regler som gäller för hund i lägenhet, katt i lägenhet och andra husdjur, kan du undvika problem och njuta av en trygg och trivsam boendemiljö. Kom ihåg att alltid kommunicera med din hyresvärd och visa hänsyn till dina grannar, så kan du och ditt husdjur få ett lyckligt liv tillsammans i ert hem!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.