HomeQ-Logo

Att hyra ut en hyresrätt i andra hand

Avtal och juridik

2024-07-16

En illustration på två personer som godkänner en andrahandsuthyrning.

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Här är guiden för dig! Vi dyker in i allt från de juridiska till hur du säkrar godkännande från din hyresvärd. Oavsett om du överväger att testa sambolivet, flytta för studier eller bara vill veta mer om processen, hittar du all information du behöver här.

Vad innebär det att hyra ut i andra hand?

Låt oss börja med en definition av termen: Att hyra ut i din lägenhet i andra hand innebär att du låter någon annan använda eller bo i din lägenhet självständigt. Det räknas alltid som en andrahandsuthyrning om du inte bor i lägenheten själv samtidigt som någon annan befinner sig i den under en längre tid.

Om du däremot själv bor i lägenheten, men delar den med någon annan, så räknas det som att du har en inneboende. Läs mer i vår artikel om att hyra ut till inneboende för att få bättre koll på skillnaden mellan inneboende och att hyra ut i andra hand.


Nycklar till en nyinflyttad person.

Tillstånd för att hyra ut sin lägenhet i andra hand

Du måste alltid få ett godkännande från din hyresvärd om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand. Ett skriftligt godkännande är att rekommendera eftersom det fungerar som ett tydligt bevis på att hyresvärden har gett sitt samtycke till andrahandsuthyrningen och det hjälper att förebygga missförstånd och konflikter i framtiden


Kvinna är fundersam över dokument.

Om hyresvärden nekar dig tillstånd att hyra ut i andra hand

Sedan den 1 oktober 2019 har lagen för andrahandsuthyrning blivit tuffare. Om du hyr ut din lägenhet utan hyresvärdens tillåtelse kan du riskera att bli av med hyreskontraktet och i värsta fall riskera böter och fängelse då det kan klassas som svarthandel med hyreskontrakt om du hyr ut din lägenhet i andra hand olovligt.

Om du blir nekad av din hyresvärd att hyra ut din lägenhet i andra hand för att de anser att du saknar giltiga skäl, eller av annan anledning, kan du kontakta hyresnämnden för att få ärendet prövat. Ett eventuellt godkännande från hyresnämnden räknas lika mycket som ett godkännande från din hyresvärd.


Hus och mynt balanseras på en boll.

Hur hög får hyran vara vid andrahandsuthyrning?

För att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du följa lagen och dess bestämmelser och det innefattar även hur mycket du tar betalt av personen som hyr din lägenhet. Enligt lagen måste du sätta en skälig hyra, vilket innebär att hyran inte får överstiga det du själv betalar i hyra samt kringkostnader.

Om du väljer att hyra ut din lägenhet möblerad får du göra ett påslag. Påslaget på hyran får dock inte överstiga 15% procent.

Exempel på hur mycket du kan ta ut i hyra av din andrahandshyresgäst

  • Du har en lägenhet på 75 kvadratmeter och vill hyra ut den.
  • Din månadshyra är 10,000 kronor och lägenheten är möblerad.
  • Du betalar även 500 kronor i månaden för bredband och 600 kronor för el.
  • Tillgång till el och bredband ingår i hyran.

Din hyresgäst ska då betala 10,000 kronor i grundhyra plus en extra kostnad för att den är möblerad, upp till 15%. Du får även lägga till skäliga kostnader för el, bredband och liknande.

Beräkning av lämplig hyra:

  • Grundhyra: 10,000 kr
  • Påslag för möblering: 1,500 kr (15% av grundhyran, alltså 10,000 kr * 0.15)
  • El: 500 kr
  • Bredband: 600 kr

Totalhyra för andrahandshyresgästen: 12,600 kr (10,000 kr + 1,500 kr + 500 kr + 600 kr)

Viktigt att tänka på: Tar du för hög hyra kan du riskera att bli återbetalningsskyldig och bli av med ditt hyresavtal, och i värsta fall få böter och fängelse upp till två år.


Resväskor på flygplats.

Giltiga skäl för att hyra ut i andra hand

För att få tillstånd att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha giltiga skäl för det. Nedan har vi sammanfattat vad giltiga skäl kan vara:

  • Arbete: Om du fått ett tillfälligt arbete i en annan stad.
  • Studier: Det kan vara så att du blivit antagen till din drömutbildning i en annan stad.
  • Utlandsvistelse: Om du, av olika anledningar, ska befinna dig i utlandet på en längre vistelse.
  • Provsambo: Flytta ihop med någon på prov och testa sambolivet. Läs mer om vad som gäller i vår artikel Sambo i hyresrätt.
  • Vård på sjukhuset: Är det så att du måste vårdas på ett sjukhus eller annan vårdinrättning räknas även det som ett giltigt skäl.

Viktiga att veta: Hyresvärden kan även neka dig en uthyrning om misstankar finns att andrahandshyresgästen inte är skötsam. Däremot kan hyresvärden inte neka dig uthyrningen om misstankarna finns att andrahandshyresgästen inte kan betala hyran. Du är alltid ansvarig för att hyran betalas.


En äldre lagbok från 70-talet.

Vad lagen säger om att hyra ut i andra hand

Hyreslagen reglerar vad som gäller för en andrahandsuthyrning av en hyreslägenhet. Sedan 2019, som nämnts ovan, har lagen blivit mycket tuffare för att förebygga olagliga uthyrningar och överhyror. Vi har sammanfattat bra-att-veta om lagen för andrahandsuthyrning av hyresrätter.

  • Om hyresvärden nekar dig Om hyresvärden nekar din andrahandsuthyrning, även fast du anser att du har har giltiga skäl, kan du ta ärendet vidare till hyresnämnden.

  • Godkännande från hyresvärden eller hyresnämnden Detta regleras i lagen och är ett måste för alla som vill hyra ut sin hyresrätt.

  • Du måste ha giltiga skäl för att hyra ut i andra hand Det kan bland annat vara studier eller arbete på annan ort.

  • Straffbestämmelse Det är mycket starkare straffbestämmelser sedan 2019 för de som inte följer lagen när det kommer till andrahandsuthyrning av hyresrätter.

  • Skälig hyra Hyran får inte överstiga den egna hyran med skäliga tillägg, till exempel el och bredband.

  • Hur länge kan jag hyra ut? I normala fall brukar inte hyresvärden och hyresnämnden ge tillstånd för att hyra ut längre än ett år åt gången.


Bild på en person som skriver under ett hyreskontrakt.

Hyreskontrakt för andrahandsuthyrning

Ett hyreskontrakt för andrahandsuthyrning är ett juridiskt bindande avtal som reglerar uthyrningen. Enligt lag räcker det endast med ett muntligt avtal, men för att undvika missförstånd och tvister är det alltid bra att ha ett avtal i skriftligt format.

Innan du och din potentiella hyresgäst skriver under hyreskontraktet är det bra att gå igenom ett par saker.

  • Du bör vara noga med att dokumentera skador eller slitage som redan finns i lägenheten. Du kan fota det i samband med visningen så att det inte uppstår missförstånd om vem som orsakat dem.
  • Du får forma hyreskontraktet på vilket sätt som helst, men det är alltid bra att vara specifik och få med så mycket som möjligt för att undvika missförstånd.
  • Grundläggande information, vilken bostad, hyra, deposition, period, uppsägningstid, möbler eller inte, försäkring, eventuella skador bör stå med i hyreskontraktet.

På Fastighetsägarnas hemsida kan du ladda ner ett gratis hyreskontrakt för andrahandsuthyrning.


Person noterar i anteckningsblock.

Förbered dig inför att hyra ut i andra hand

  1. Hitta rätt hyresgäst Det är viktigt att hitta en pålitlig hyresgäst, särskilt om du vill hyra ut din lägenhet möblerad. Be alltid om referenser från tidigare hyresvärdar och ta dig tid att ringa runt och prata med dem.

  2. Skaffa godkännande från hyresvärden Du behöver ett godkännande från din hyresvärd för att hyra ut din lägenhet i andra hand. Börja med att kontakta din hyresvärd och berätta om dina planer.

  3. Inventera lägenheten och dokumentera skador Det kan vara så att det redan finns skador i din lägenhet och på dina möbler, eller att skador kan tänkas uppkomma under hyresperioden.. Inventera och skriv en lista som bifogas med hyreskontraktet på möbler i hemmet och notera sådant som är skadat. Likaså med annat i lägenheten som väggar, golv, fönster, kök och badrum.

  4. Skriv hyreskontrakt När uthyrningen är godkänd av hyresvärden, du har hittat din hyresgäst och inventerat och dokumenterat skador, är det dags att skriva under hyreskontraktet.


Sammanfattning

  • Att hyra ut i andra hand innebär att låta någon annan använda din lägenhet självständigt medan du inte bor där.
  • Du måste alltid få godkännande från din hyresvärd för att hyra ut i andra hand, och skriftligt godkännande är att föredra.
  • Lagen kräver att hyran i andra hand är skälig och inte överstiger vad du faktiskt betalar, med ett möjligt påslag på högst 15% om lägenheten är möblerad.
  • Giltiga skäl för att hyra ut i andra hand inkluderar arbete eller studier på annan ort, utlandsvistelse, samboende på prov och vård på sjukhuset.
  • Hyresvärden kan neka uthyrning om det finns tvivel om andrahandshyresgästens skötsamhet, men inte om det handlar om förmågan att betala hyran.
  • Lagen har skärpts sedan 2019 för att förhindra olovlig uthyrning och höga hyror.
  • Hyresavtal för andrahandshyra är juridiskt bindande och bör helst vara skriftliga för att undvika missförstånd. Innan du hyr ut, dokumentera eventuella skador eller slitage i lägenheten.

Vi hoppas att denna artikel gett dig massor med insiktsfull information om vad som gäller för andrahandsuthyrning och vad du bör tänka på innan du väljer att hyra ut din lägenhet.

Lycka till!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.