2024-06-18
Snart är sommarens höjdpunkt här – midsommar! Med enkla medel kan du förvandla din bostad till en underskön blommig lya inför midsommarfesten eller sillunchen.
Om du planerar att fira midsommar i din hyresrätt är det viktigt att tänka på grannarna. Håll ner ljudnivån om det vankas fest och meddela dem gärna skriftligt någon dag innan. Vi går igenom om hur du håller god relation till grannarna.
Är det fint väder kan många tänkas vilja fira midsommar utomhus. Kanske går det att fira på gården eller en uteplats, om din hyresrätt har en sådan? Ta reda på vad som gäller där du bor och om det finns en lokal som går att boka. Det bästa är generellt sett att fira utanför den egna bostaden.
En av de viktigaste sakerna att tänka på när du planerar en fest är att vara ute i god tid – både när det gäller de praktiska sakerna såsom plats, tid och datum, men även vilka som ska komma och vad som ska serveras.
Om du planerar att fira utomhus är det viktigt att ha en reservplan för dåligt väder. Kanske går det att ha ett partytält på gården, om du firar där? Prata i så fall med hyresvärden för att se vad som fungerar.
Girlanger, ballonger och vimplar i blått, vitt och gult brukar alltid passa bra till midsommar. Anpassa pyntet efter lokalen du ska fira midsommar i och se vad som passar bäst med befintlig inredningsstil. Sverigeflaggan och blå-vit dukning är traditionsenlig vid midsommar, men var inte rädd för att ta ut svängarna och tänka nytt om du känner för det.
När sommaren står i all sin prakt är det fint att ta med det även i dukningen. Ta en sväng runt kvarteret och plocka på dig några vackra blommor och gröna blad att inreda med. Ställ fram små vaser med blommor överallt i hemmet eller lokalen. Välj gärna servetter och dukar med blommiga motiv för en extra somrig känsla. Vill du lyxa till det lite extra kan du ställa fram ett handskrivet kort vid varje plats runt bordet med dagens meny.
Som med det mesta – less is more! Satsa på en snygg och enhetlig stil med färre detaljer än många och avancerade för att imponera på gästerna.
En fin midsommarkrans är somrigt och härligt. Det är också enkelt att binda en själv. Blomsterlandet har en steg-för-steg guide för hur du binder din egen krans. Vill du vara extra festlig kan du matcha kransens färger med din inredning och dina kläder.
Färskpotatis, sill och snaps. Finns det något som känns mer midsommar än så? Det är inte för inte sillunchen är en klassiker i svenska hem under midsommarfirandet. Bjuder du på sillunch hemma hos dig kan du ta med dig sillmotivet när du dukar. I kombination med den klassiska blå-vita dukningen kommer det garanterat bli en stilig och somrig känsla på bordet.
Till skillnad från påsk och jul kan man under midsommaren bestämma mer själv vad man vill servera – det finns inga måsten! Fräsch och somrig mat brukar alltid gå hem, såväl som grillat. Grillade grönsaker, bröd, röror, potatis och sallad är en bra grund att utgå ifrån där alla kan välja själva vad de vill ha att äta. Det gör det även enklare för gäster med specialkost såsom vegetarianer, veganer och allergiker.
Känner du inte för att förbereda all mat själv kan du föreslå knytkalas – då får gästerna ta med sig en eller flera rätter själva att dela på vid bordet. Det brukar också bli väldigt trevligt att förbereda maten tillsammans.
Svala och fräscha efterrätter brukar alltid gå hem i sommarvärmen. Färska bär med glass och marängsviss är en sommarklassiker, eller varför inte svänga ihop en somrig pavlova om du har tid? Allt om mat har listat 6 olika recept på pavlova, välj den som faller dig i smaken!
Det brukar alltid vara väl uppskattat att servera lite fika efter maten – kaffe, te och en kaka på ett fint fat. Serverar du mycket tilltugg kan det vara extra festligt att servera de på en härligt blommig bricka, som denna från Klippan Yllefabrik.
Öl och snaps har en självklar plats vid midsommarbordet. Istället för att lägga själva alkoholen i frysen kan du lägga glasen där istället – så blir drycken riktigt sval utan risk för att konsistensen på drycken påverkas.
Vill du imponera lite extra på gästerna kan du förbereda ett eget sånghäfte med snapsvisor. Häftet kan du gärna ha på bordet när gästerna kommer.
Vad är trevligare än en fräsch och somrig drink att skåla in dagen eller kvällen med? I denna artikel från Metro Mode finns inspiration på fräscha drinkar till midsommar.
Ett tips är att frysa in ätbara blommor i iskuberna som du sedan lägger i välkomstdrinken – när isen smälter flyter blomman i glaset. Extremt elegant och ett garanterat samtalsämne bland gästerna!
Ha gärna en alkoholfri version av all alkohol du serverar, så folk får välja hur mycket eller lite de vill dricka. Det gör det även lite roligare för eventuella barn som ska vara med på midsommarfirandet.
Förutom alkoholfri öl och drinkar bör du alltid servera vatten vid bordet. Vill du pimpa upp vattnet lite extra kan du lägga i några skivor citron och grapefrukt, och kanske några kvistar mynta för smakens skull. Det kan även vara trevligt med lite saft och läsk, eller varför inte en alkoholfri bål?
Dansa runt midsommarstången är kanske den mest klassiska midsommaraktiviteten, men det är alltid kul med andra lekar och tävlingar som håller igång gästerna innan eller efter maten serverats. Varför inte köra en femkamp? Dela in gästerna i par om två eller fler och kör deltävlingar som säckhoppning, stövelkastning och kubb.
Om du inte har så mycket utrymme i ditt hem för lek och ståhej kan du arrangera något mer stillsamt som quiz eller en enklare tipspromenad i hemmet. Fira Fest har fler tips på bra lekar till midsommar.
Vi hoppas att du får en fin midsommar med dessa tips. Lycka till och glad midsommar!